News55

PRO: ”Tvinga inte äldre välja mellan tandvård och mat”

Artikelbild
STOCKHOLM 20081208 - Tandvård. En patient undersöks av en tandläkare på en tandläkarmottagning
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 mars 2016

Många äldre har inte råd att gå till tandläkaren. Det vill PRO ändra på, bland annat genom att låta tandvården omfattas av högkostnadsskyddet.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte rimligt att äldre måste välja mellan tandvård och andra nödvändiga livsutgifter, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg på SVT Opinion och påpekar att nästan 10 procent av befolkningen låter bli att gå till tandläkaren av ekonomiska skäl.

”En oförutsedd tandläkarräkning för en äldre med låg pension kan innebära ekonomisk katastrof. Ingen ska behöva ställa livsnödvändiga utgifter mot att få sina tänder lagade. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle”, skriver Christina Tallberg.

      LÄS MER: Christina Tallberg i stor intervju: “Man måste utgå från de äldres behov” 

Anser att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården

PRO har lämnat ett kritiskt remissvar till regeringen gällande den statliga utredningen ”Ett tandvårdsstöd för alla – fler och starkare patienter”. Bland annat anser PRO att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården och föras in under högkostnadsskyddet och att den lägre beloppsgränsen i högkostnadsskyddet halveras från dagens 3 000 kronor till 1 500 kronor.

      LÄS MER: Tandläkare drog ut tänder på asylsökande – utan diagnos

Vill höja tandvårdsbidraget rejält

Man vill även höja det allmäna tandvårdsbidraget rejält för att det ska ha en verklig effekt att öka antalet besök i tandvården:

ANNONS

”Idag kostar en vanlig basundersökning runt 800 kronor. PRO:s förslag är att det höjs till 400 kronor per person och år”, skriver Christina Tallberg och påpekar att det inte bara är av ekonomiska skäl som tänderna bör ses som en del av kroppen:

”En bra tandhälsa har en förebyggande effekt i ett totalt sjukvårdsperspektiv eftersom många sjukdomar börjar i munhålan”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS