News55

Risken för fattigdom ökar dramatiskt bland äldre

STOCKHOLM 2016110
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2017

Äldre som riskerar att bli fattiga har ökat med nästan fyra procentenheter sedan 2013, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige riskerar hela 15,6 procent av Sveriges äldre att drabbas av fattigdom, och i en tredjedel av landets kommuner ligger siffran över 20 procent.

– Allt fler har problem att få ekonomin att gå ihop. Har man pension har man små möjligheter att utöka sin inkomst, och det är svårt att påverka utgifterna också, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation (PRO), till Nyhetsbyrån Siren.

– Det är oacceptabelt med tanke på den välfärd vi har och visar på att vi har ett dåligt pensionssystem med stora svagheter. De som drabbas hårdast är kvinnor som av olika anledningar varit deltidsanställda, det slår hårt den dag man får pension, säger Berit Bölander, ordförande på SKPF till News55.

“Kan inte resa, fika eller gå på bio”

EU:s definition av fattigdom är personer som är ekonomiskt utsatta och har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten.

För de som är äldre än 65 år varierar andelen från som lägst sex procent i Danderyd till som högst 35 procent i Eda. Mellan 2013 och 2015 har andelen äldre som ligger i risk för fattigdom ökat i alla Sveriges kommuner.

– Det innebär att man inte kan ha samma standard som övriga befolkningen, men också att man kanske måste välja bort nödvändiga saker, som att dra ned på maten eller tandvård. Det drabbar också genom att det kan vara svårt att upprätthålla sociala kontakter, om man inte kan resa, ta en fika eller gå på bio, säger Anders Thoré.

Berit Bölander anser att man måste komma tillrätta med jämställdheten för att situationen ska förbättras.

ANNONS

– Det är så klart svårt att lösa, men vi måste ha ett pensionssystem där man värderar kvinnors jobb lika mycket som mäns. Man får inte klassa ut människor enbart på grund av inkomsten, avslutar hon till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]