News55

Så får du ekonomisk hjälp: Sök stöd hos hundratals stiftelser

hjälp
Tuff ekonomi kan vara tärande, Men det finns hjälp att få. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Elisabeth fick 8 000 kronor från FVO. Och hon är långt ifrån ensam. I Sverige finns hundratals stiftelser och fonder som erbjuder hjälp till ekonomiskt utsatta, men få känner till hur man söker dem. Här är tre tips för att komma igång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hyror, matpriser och räntor på lån har skjutit i höjden de senaste åren. Inflationsåren ledde till rekordhög styrränta samtidigt som varken pensioner eller löner har ökat ens i närheten lika snabbt.

Kronofogdeskulderna ökar i hög takt.

MISSA INTE: Efter 21 år: Fler ska få bostadstillägg för äldre

Knapert för äldre

Särskilt de äldre har fått det tuffare. Allt fler behöver få garantipension och bostadstillägg för att inte behöva gå från hus och hem.

För de flesta har det inte funnits något annat sätt att gå till väga än att dra åt svångremmen och konsumera mindre.

MISSA INTE: Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt

ANNONS

8 000 kronor i hjälp

ANNONS

Elisabeth Trumstedt intervjuades av tidningen Hem&Hyra om sin ekonomiska situation, när hon fick hjälp på Skärholmens kyrka att söka hjälp. Hon fick rådet att söka stöd hos FVO, och det fick hon.

8 000 kronor direkt till kontot. Inget man blir rik på, men för Elisabeth var det en enorm lättnad.

FVO är en av alla stiftelser som finns på Stiftelseregistrets hemsida, där du kan söka ekonomisk hjälp om du har det svårt.

Fler socialbidrag

Utlandsresor, utemiddagar och julklappar har blivit färre och mindre. Men det finns också en annan metod, och det är att öka intäkterna. En sådan åtgärd som du skulle kunna göra om du har det knapert är att be om ekonomiskt stöd från kommunen i form av socialbidrag eller andra bistånd.

Hundratals stiftelser

Men det finns också stiftelser och andra aktörer i civilsamhället som erbjuder stöd till ekonomiskt utsatta.

Och de är hundratals. Det har News55 skrivit om tidigare.

ANNONS

Här är tre tips till dig som vill undersöka om det finns pengar hos stiftelserna som du kan ha rätt till, som Hem&Hyra skrivit om:

  1. Sök regionala stiftelser
    Många stiftelser riktar sig till personer i specifika regioner. Genom att söka lokalt, exempelvis via din kommun, kan du hitta stiftelser som är skräddarsydda för din ort och din situation.
  2. Anpassa din ansökan
    Många fonder kräver detaljerade uppgifter och dokument. Se till att ha ordning på intyg och bevis som styrker din ekonomiska situation och eventuella behov.
  3. Kontakta rådgivare för stöd
    Flera kommuner erbjuder rådgivning för hur man söker fonder och stiftelser. Vissa organisationer har till och med guider och volontärer som kan hjälpa dig att fylla i ansökningar och navigera processen.

För att vara aktuell för stöd krävs det i det allra flesta fall att inte ha en inkomst på mer än fyra prisbasbelopp, vilket i dagsläget motsvarar 229 200 kronor.

Hjälp att få

Att få ihop en komplett ansökan kräver ofta ganska många dokument och personliga uppgifter. Exempelvis personbevis och inkomstuppgifter.

Hem&Hyra har besökt en kyrka i Skärholmen där ekonomiskt utsatta får hjälp att ansöka till de olika stiftelserna.

– Vi hjälper människor som berättar om det jobbigaste de varit med om i sitt liv. Samtidigt som de väljer mellan att kunna köpa diskmedel eller bindor, säger Anna-Maja Axelsson, medarbetare på Skärholmens kyrka.

Skärholmens kyrka har inte någon egen stiftelse. Men tidnignen har sammanställt en lista på hundratals stiftelser där du kan söka ekonomiskt stöd om du är i behov av hjälp. En av listorna över regionala organisationer beroende på vart du bor, och en lista över nationella organisationer.

ANNONS

Hela listan kan du hitta här.

Läs mer om ekonomi:

Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt

Pension 2025: Glada nyheter för miljoner svenskar – är du en av dem?

Stiftelser för dig med tuff ekonomi

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS