News55

Så får du mest ut av din pension och ekonomi 

Det är viktigt med god planering för pension och ekonomi
Det gäller att planera rätt för att få en bra pension och ekonomi. Foto: Unsplash
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Pension är kanske den viktigaste pusselbiten i många äldres ekonomi. För att kunna ha en så hållbar pension som möjligt kan det därför vara bra att planera sin ekonomi. Här får du tips från flera experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett sätt att få det bättre ställt som pensionär är att planera sin pension långsiktigt. En vardagsekonom från Ica Banken påpekar att vi i Sverige lever allt längre, därför är det viktigt att tänka långt fram i tiden. 

Ett annat tipsfrån ekonomen är att prioritera pensionsförsäkringar utan efterlevnadskydd. Ekonomen tipsar också om att se över tjänstepensionernas utbetalningstid.

Istället för att få allt utbetalat på några få år kan du sprida utbetalningarna under en längre tid. 

Att placera dina sparade pengar är också ett sätt att dryga ut pensionen när det behövs. Se över hur mycket pengar du behöver i närtid och vilka pengar du kan placera med lite högre risk och som kan generera högre avkastning. 

För pengar du behöver inom kort kan säkrare fonder vara ett bra alternativ. 

Stor skillnad för ekonomin

Ett annat alternativ är också att fortsätta jobba några år om man kan. Idag är det till exempel inte ovanligt att man fortsätter jobba efter 65, men att man går ner en hel del i tid. Några extra arbetspass kan göra stor skillnad för vardagsekonomin. 

Avanzas sparekonom tipsar även om att sätta upp tydliga mål för sig själv. Att planera roliga saker för framtiden gör ofta sparande och planeringen kring ekonomin mycket enklare

ANNONS

Joel Stade, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO), tipsar även om något som många pensionärer går miste om – nämligen att söka bostadstillägg. Runt 100 000 pensionärer missar att de har rätt till denna potten pengar.

Läs mer:

Optimera din pension: Vikten av att välja rätt vid allvarlig sjukdom

Kerstin, 81: Därför vill jag fortsätta jobba

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS