News55

Så många kvinnor diskrimineras på sitt jobb

Kvinnor blir diskriminerade på grund av sin ålder på jobbet
Åtta av tio kvinnor upplever åldersdiskriminering på jobbet. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Många kvinnor upplever att de diskrimineras på sitt jobb – på grund av sin ålder. Nu visar en ny studie exakt hur omfattande problemet är.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ålderism är ett utbrett problem i samhället och medför många negativa konsekvenser, både för individer och samhället i stort. Diskrimineringen tar sig flera uttryck och visar sig i allt från kommunikation i media, till SVT:s opinionsmätningar och på arbetsmarknaden

Nya siffror belyser hur kvinnor är särskilt drabbade av ålderism och hur detta påverkar dem i sitt jobb och i karriären. Nästan åtta av tio kvinnor rapporterar att de har har upplevt åldersdiskriminering under arbetslivet. 

– Nästan 80 procent av kvinnor som stöter på åldersdiskriminering på arbetsplatsen är inte bara en statistik; det är en tydlig indikation på att vi står inför ett omfattande och systematiskt problem, säger Dr Rumeet Billian, VD för Women of Influence+.

Kvinnors åldrande är alltid negativt

Äldre män betraktas som erfarna och framstående medan kvinnors åldrande aldrig ses som något positivt, enligt deltagarnas feedback i studien. 

– Jag har aldrig hört kommentarer om att manliga kollegor skulle vara för unga eller för gamla för sitt arbete. Kvinnor är antingen för unga, för gamla eller kanske i åldern för att skaffa barn. Allt detta ses som negativt, säger en av respondenterna.

Så många kvinnor diskrimineras på sitt jobb
Kvinnor värderas oftare negativt utifrån sin ålder jämfört med män. Det framkommer i studien “Exploring the Impact of Ageism on Women in the Workplace” Foto: Unsplash

– Jag har vitt hår och har fått rådet att färga håret så att jag ser yngre ut, eftersom det kan hjälpa mig att få en anställning, uppger en annan.

ANNONS

Studien visar också att ålderism förekommer på alla nivåer, från kunder till medarbetare, HR-avdelningen chefer och ledare.

Fakta:

  • Nästan 80 procent (74,8 procent) rapporterade att de har upplevt åldersbaserade stereotyper och/eller antaganden.
  • Drygt hälften av de svarande (50,1 procent) uppgav att de upplevde bristande respekt från kollegor.
  • Nästan hälften av de svarande (49 procent) rapporterade orättvis behandling i befordringsprocesser.

I den internationella studien “Exploring the Impact of Ageism on Women in the Workplace” deltog drygt 1250 arbetande kvinnor från olika branscher och från 46 olika länder.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS