News55

Så många svenskar är oengagerade i sin pension

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2017

Hela 51 procent av Sveriges befolkning känner sig oengagerade i sin pension, det visar en ny Sifo-undersökning som Collectum har beställt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under den senaste tiden har premiepensionssystemet varit under skarp kritik och skandalerna kring fondbolaget Allra, Falcon Funds och Fondeum/GFG har fått stor plats i media. Trots det minskar svenskarnas engagemang i den egna pensionen, skriver SvD.

Detta är en utveckling som förvånar Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

“Förvånande att engagemanget har minskat”

– Jag trodde nog att intresset skulle ha växt, och det inte bara på grund av exempelvis skriverierna kring Allra. Att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen verkar ha gått fram hos många. Därför är det lite förvånande att engagemanget har minskat, säger Tomas Carlsson till SvD.

Hela 51 procent känner sig oengagerade i sin pension och endast 40 procent upplever att de är mycket eller ganska engagerade när de fick årsbeskedet för sin framtida pension, det visar en ny Sifo-undersökning. Och detta är en minskning med två procentenheter, jämfört med för två år sedan.

Enligt Tomas Carlsson kan det växande ointresset för den egna pensionen bero på att många tycker att det är krångligt, men att tänka på sin pension är både viktigt och enkelt, menar han.

– Det är ju så långt kvar tills det är dags så jag tror att vardagslunken ”tar över” helt enkelt. Många skjuter därför på att ta tag i pensionen. Det är synd eftersom det finns möjligheter att påverka den.

– Det kan räcka att logga in på minpension.se en gång om året och kolla sin prognos. Det behöver inte vara svårare än så, säger Tomas Carlsson till SvD.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS