På torsdagen presenterades hur mycket SCB uppskattar att priserna ökade i december. Priserna ökade inte lika mycket som först befarat. Nu är det dags för Riksbanken att sänka räntorna snabbare än man tidigare lovat, tycker Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Mest läst i kategorin
KPI ser ut att hamna på 0,8% och väntat enligt Infront var 1,0%. De preliminära KPIF-siffrorna hamnade på 1,5% och här var väntat 1,7%.
”Inflationssiffrorna verkar bli långt längre än förra månaden och dessutom lägre än förväntan”, säger Avanzas privatekonom Felicia Schön till E55.
MISSA INTE: Quick-fix för svensk el: “Tyskland måste införa elprisområden”
Priserna stiger långsamare än befarat
Siffrorna är preliminära, så kallade snabb-KPI, som Statistiska Centralbyrån kallar det. Det innebär att de faktiska siffrorna för inflationen i december kommer först om några veckor.
Hur mycket priserna ökar påverkar Riksbankens styrränta, eftersom Riksbanken försöker att motverka höga prisökningar genom höjda räntor. Balansakten bygger på att hushåll och företag handlar mindre om de måste betala dyrt för lån och krediter. Mindre konsumtion leder till avmattning av ekonomin och därmed motverkas prisstegringen.
Senaste nytt
Inflationsmonstret
Men nu har inflationsmonstret redan besegrats och det finns ingen anledning av Riksbanken att fortsätta med sina höga räntor, menar flera bedömare. Det skriver Felicia Schön i en kommentar till E55.
”Samtliga inflationsmått att inflationstakten saktar in – det betyder att Riksbanken måste fortsätta tina upp svensk ekonomi med fler räntesänkningar. Fortsätter det såhär kommande månader kommer Riksbanken behöva mjuka upp och justera ner räntebanan mer än vad de nu har kommunicerat med endast en räntesänkning till. Jag hoppas verkligen vi får se en räntesänkning i slutet på januari, det behövs”, säger Felicia Schön.
Priserna har ökat snabbare än lön och pension
Prisökningen de senaste åren har slukat åratal av inkomstökningar för både löntagare och pensionärer. Även de höjda räntorna har kostat hushållen stora summor pengar. Ju tidigare man sänker styrräntan, ju snabbare kan bolånen bli billigare och företagen kan börja investera.
Det behöver svensk ekonomi för att inte gå miste om viktig återhämtning helt i onödan, varnar Felicia Schön.
”Efter en höst där inflationssiffrorna varit relativt stabila är vi nu tillbaka i ett läge där det återigen är av största intresse att följa inflationssiffrorna eftersom det är så pass många omvärldshändelser som påverkar oss nu, inte minst amerikansk och europeisk ekonomi”, säger hon.
Riksbankens huvudvärk
Riksbanken riskerar att snåla med räntesänkningarna på grund av omvärldsläget. Det bäddar för osäkerhet, varnar hon.
“Det är sannolikt så att Riksbanken har huvudvärk över hur det hela kommer utspela sig under året, det är nämligen inte helt lätt när ekonomierna befinner sig i olika stadier i konjunkturen. Man ska nog vara beredd på ett år av osäkerhet i ränteprognoserna”, avslutar Felicia Schön.
Läs mer om ekonomi:
Quick-fix för svensk el: “Tyskland måste införa elprisområden”
Svensk ekonomi: Nyföretagandet sämsta sedan finanskrisen 2009
Här är din nya, höjda skatt sedan nyår: Kommun för kommun
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.