News55

Så skyddar du dig mot bedragarna som vill åt ditt id

Artikelbild
STOCKHOLM 20131003
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 21 nov. 2017

Det är i princip omöjligt att helt skydda sig mot id-kapning, men det finns flera sätt att gå tillväga för att försvåra att det sker. Dagens Nyheter har sammanställt en lista med flera bra tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med id-kapning menas att bedragare använder sig av någons annans personuppgifter för att genomföra bedrägerier. Personnummer, identitetshandlingar, bankkort och inloggningskoder är därför allt viktigare att hålla för sig själv, det skriver Dagens Nyheter.

Även om det är väldigt svårt att undkomma alla potentiella hot om id-kapning finns det bra sätt att ta till för att skydda sig så bra man bara kan.

Säkerhetsexperten på Stöldskyddföreningen, Lina Nilsson, menar att den mänskliga faktorn är den största risken.

– De som utsatts har ofta lämnat ut uppgifter på mejl, till exempel för att de tror att de vunnit en tävling, säger hon till DN.

Lina Nilsson uppmanar också alla att hålla hårt i sina fysiska id-handlingar som id-kort, körkort och pass. Hon menar att människor inte uppfattar sina id-handlingar som värdehandlingar, vilket de faktiskt är. Förlorar man dem ska man alltid göra en polisanmälan.

      LÄS MER: Kommun varnar äldre för bedragare

Nio tips på åtgärder som kan minska risken för bedrägeriförsök:

1. Besök Skatteverkets hemsida och gör så att det krävs inloggning med Bank-id för att ändra din folkbokföringsadress. Hos Svensk Adressändring kan du skapa en liknade spärr mot ändring av din postadress.

ANNONS

2. Skaffa en digital brevlåda. Genom att göra det får du brev från myndigheter digitalt. Det minskar risken för att obehöriga kan läsa dem.

3. Se till att aktivera notiser för bank-id på din mobiltelefon. Då ser du när ditt bank-id används.

4. Kontrollera alla kreditupplysningar. Läs igenom kreditupplysningen och tänk igenom om du haft kontakt med det företaget. Om du inte haft det kan det vara någon annan som försöker använda sig av dina personuppgifter för att exempelvis försöka köpa saker.

5. Seriösa företag begär inte att du ska mejla dina kort- eller inloggningsuppgifter eller klicka på en länk och fylla i dem. Alltså – gör aldrig det.

6. Använd dig av telefonens surf i stället för öppna nätverk. Man kan omöjligt veta vem nätverket tillhör, i värsta fall kan vara en bedragare som satt upp ett nätverk för att lura användarna.

7. Gör så att ingen obehörig kan komma åt din post, exempelvis genom att sätta ett lås på brevlådan.

8. Släng inte brev och papper med personlig information i de vanliga soporna eller i återvinningen. Strimla eller bränn upp dem.

9. Fingeravtryck är säkrare än kod. När det går, använd dig av det istället.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS