På vintern är det många bostadsrättsföreningar, BRF som råkar ut för dryga kostnader på grund av bristande underhåll. Så håller du kostnaderna nere när vädret sliter och river i er BRF.
Mest läst i kategorin
Bostadsrättsföreningen riskerar att åka på dryga böter om någon skadar sig på tomtmarken i vinter. Exempelvis om ni missat att sanda och skotta ordentligt.
MISSA INTE: Camilla blev oväntat av med Bank-ID: “En riktig käftsmäll”
Håll borta kostnaderna för er BRF
Men det finns även andra utgifter att se upp för. Exempelvis kan tak och gångvägar skadas av dåligt underhåll, varnar Therese af Jochnick.
Hon är Affärsområdeschef inom Juridik på Sveriges Bostadsrättscenter, SBC.
“Om någon skadar sig på grund av att föreningen inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att hålla gångvägar och tak fria från snö och is, kan det leda till skadestånd. Varningsskyltar kan minska risken för att bli skadeståndsskyldig, men räcker inte för att undgå ansvaret. Det är därför av yttersta vikt att föreningen har en fungerande rutin under årets vintermånader”, säger Therese af Jochnick i ett pressmeddelande.
Fastighetsägaren, alltså er BRF, måste se till att kostnaderna hålls borta från er BRF. Och det gör man genom att hålla gatan sandad bland annat.
Senaste nytt
Checklista för en säker vinter
För att hålla föreningen problemfri och de boendes ben intakt tipsar SBC om dessa åtgärder. Det skriver finanstidningen Dagens PS.
- Ha koll på snöröjningen: Se till att det finns ett avtal med en snöröjare för tak och gångvägar. Det är också viktigt att det finns en plan för snabba insatser när snön vräker ner.
- Kolla upp ansvaret: I vissa fall kan föreningens ansvar sträcka sig till både gångvägar och cykelbanor intill tomtgränsen. Är du osäker? Hör med kommunen.
- Varna: Skydda förbipasserande genom att tydligt markera områden med halkrisk. Spärra också av där det finns risk för snöras eller istappar – det kan rädda både liv och pengar.
- Kontrollera snörasskydden: Förhindra att snö och is rasar okontrollerat från taket genom att använda snörasskydd.
- Planera för plogning: Tänk igenom var snön ska placeras efter plogning så att den inte blockerar gångvägar eller skapar nya halkfällor för de boende.
- Inspektera: Kontrollera tak, hängrännor och fasader regelbundet, detta för att förhindra att smältvatten orsakar läckor eller fryser till is och skadar fastigheten.
Håll er borta från taket
Och snöskottningen på taket borde ni lämna åt proffsen.
“Detta är för riskfyllt och behöver utföras av kunniga fackmän”, säger Therese af Jochnick.
Läs mer om ekonomi:
Camilla blev oväntat av med Bank-ID: “En riktig käftsmäll”
Chockhöjning av Nordeas avgift för personkonto – över 15 procent
Quick-fix för svensk el: “Tyskland måste införa elprisområden”
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.