News55

Solidar har vägrat lämna ut dokument

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2018

Pensionsmyndigheten har inte fått all den information de bett om från Solidar. Bolaget har hänvisat till sekretess.

ANNONS
ANNONS

Precis som Allra har alltså Solidar Fonder slängts ut från PPM-systemet. Enligt Pensionsmyndigheten har Solidar inte följt samarbetsavtalet med myndigheten som bland annat säger att fondbolaget alltid ska se till spararnas bästa. Tvärtom kommer myndigheten fram till att Solidar både haft ohanterade intressekonflikter och belastat fondspararna med omotiverade kostnader på omkring 31 miljoner kronor.

Men myndigheten har inte kunnat kartlägga alla turer. Flera dokument som Pensionsmyndigheten bett om har inte lämnats ut. Till exempel har inte Pensionsmyndigheten fått del av räkenskaperna och böckerna som gäller Maltabolaget DSP som Solidar använt för transaktioner.

Vinst på 130 miljoner konor

Inte heller aktieägaravtalet som visar hur vinsten på cirka 130 miljoner kronor har fördelats bland ägarna till Maltaplattformen har lämnat ut till myndigheten.

–Vi har rätt att begära in uppgifter enligt avtalen vi har. Normalt brukar vi få det vi frågar efter, säger Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg till E55.

Han påpekar att myndigheten ändå haft tillräcklig information för att fatta sitt beslut.

Nyligen bötfällde Finansinspektionen fondbolaget med 10 Mkr. Bristerna var så grava att Fi hade kunnat dra in tillståndet, men valde den här gången att stanna vid en varning. Fi konstaterar dock att med de intressekonflikter som funnits i verksamheten kan ledamöter och ägare i Solidar satt sina egna intressen framför pensionsspararnas.

I slutet på mars stod det klart att Solidars rådgivningsverksamhet byter namn till Eterum.

ANNONS

LÄS ÄVEN:



 

 

ANNONS

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS