News55

Techjättarnas dominans stor – "finns fallhöjd"

Chiptillverkaren Nvidias aktie har stigit över 50 procent på börsen hittills i år och drygt 180 procent på ett år. Arkivbild. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Techjättarna drev den kraftiga uppgången på Wall Street i fjol. I årets rally har två av de sju stora haft motvind – men gruppens dominans på börsen är fortfarande stor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gör också att det finns fallhöjd, säger Frida Bratt på Nordnet.

“The magnificent seven” utgörs av Iphonetillverkaren Apple, näthandelsbjässen Amazon, Google-ägaren Alphabet, Facebook-ägaren Meta, mjukvarujätten Microsoft, halvledartillverkaren Nvidia och elbilstillverkaren Tesla.

Fyra av bolagen kommer med sina delårsrapporter den här veckan.

Vid årsskiftet motsvarade det sammanlagda börsvärdet omkring 28 procent av breda S&P 500 på Wall Street. Aktierna steg i snitt 111 procent under fjolåret, att jämföra med drygt 24 procent för indexet som helhet.

“Oerhört betydelsefulla”

Just nu är de sju giganternas andel av S&P 500 ännu större, runt 29 procent. Det trots att Apple och framför allt Tesla haft det motigt i år.

Det säger någonting om hur betydelsefulla de är. Börshumöret hänger mycket på centralbankerna, men också oerhört mycket på hur de här jättarna faktiskt levererar, säger sparekonomen Frida Bratt.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, påpekar att exponering och aktieutveckling för bolagen ser olika ut. Teslas värde drivs exempelvis av tillväxtförväntan, medan uppgången för AI-fenomenet Nvidia handlar om vinst.

ANNONS

Så det bolag som gått allra bäst har haft en annan drivkraft, medan det för flera av de andra är värderingstippen som har gått upp, säger han.Besvärande konkurrens

För Apple och Tesla hopar sig bekymren.

Båda tampas med bland annat vikande försäljning och besvärande konkurrens från Kina.

Både Tesla och Apple är i någon mån konsumentvaror. Därmed blir de exponerade mot det försämrade konsumentförtroendet och ränteuppgången. Ovanpå det har du de geopolitiska dimensionerna och ett förändrat konkurrenslandskap, säger Esbjörn Lundevall.

Frida Bratt lyfter AI-hajpen och efterfrågan på Nvidias chip i synnerhet som central för de sju bolagens börsrusning, vilket kan innebära en risk.

Kalkylen bygger på att man fortsätter leverera. Minsta lilla vink att efterfrågan avtar eller inte är lika stor som man trott, då blir det väldigt oroligt, och det gäller även för de andra techjättarna som ju är Nvidias kunder. Det är klart att det finns en fallhöjd när det är så här stora uppgångar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]