News55

”Tessin har lurat in oss i affären”

Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 14 sep. 2018

Flera hundra av Axxonens  investerare organiserar sig och förbereder stämning mot crowdfundingplattformen Tessin och företrädare för Axxonen. E55 har pratat med två av dem.    

ANNONS
ANNONS

Crowdfundingplattformen Tessin har varit med och lockat småsparare och investerare till Axxonens bostadsprojekt. Som E55 tidigare har berättat om så har Axxonen dragit in omkring 70 miljoner kronor på det sättet. Pengar som just nu ser ut att vara borta efter att Axxonen gick omkull i somras.

En av de som investerat ett stort sparkapital i preferensaktierna är Daijan, som räknade med att hon med hjälp av avkastningen skulle kunna jobba mindre och därmed få mer tid med sina två små barn. Så blev det inte men efter att ha varit facklig ordförande på arbetsplatsen inom flygbranschen drar hon sig inte för att kavla upp ärmarna och ta strid när det behövs.

Lurat in oss i affären

–De har mörkat information och lurat in oss i den här affären. Tessin måste stå till svars. Visserligen har vi litat blint på Tessin men de måste ha skyldigheter mot investerare och dubbelkolla siffrorna, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: Axxonens konkursförvaltare: “Lägger inte ned tid på luft” 
LÄS MER: Oscar Properties revisor under utredning

–När utdelningen ställdes in i våras frågade vi om det fanns risk för konkurs, Ingen risk alls blev svaret från Tessin. Vi skulle bara ta det lugnt och sitta still i båten. Vi skulle inte vara oroliga. Nu vill Tessin inte prata med oss, säger hon.

Även Mehrdad, som jobbar på ett av Sveriges mest kända företag, och som investerat en betydande summa i Axxonens preferensaktier vill veta vart alla miljoner tagit vägen och vad Tessin visste och inte visste.

– Varför fick ingen veta att företaget förlorat mer än 50 procent av sitt kapital? Och hur har det gått till? De driver bostadsprojekt men då borde ju varje projekt ha en budget, en tidsram. Men här verkar det inte ha funnits några budgetar kopplade till specifika projekt, säger han.

ANNONS

LÄS MER: “Nyproducerade lägenheter på ritning har kollapsat”

Jonas Björkman som är vd för Tessin säger att han inte känner till att investerare har organiserat sig och känner sig lurade.

–Det är inget vi har upplevt, men många är förstås besvikna. Självfallet är det mycket olyckligt att detta har skett. Samtidigt vet våra kunder att en investering alltid innebär en risk som var och en måste ta ställning till, och det är vi väldigt tydliga med som plattform.

På väg till börsen

Men Daijan och Mehrdad håller inte med. Båda är överens om att informationen de fick från Tessin var att det värsta tänkbara som kunde hända var att avkastningen på preferensaktierna uteblev. Och eftersom alternativet, för att inte riskera några pengar, var att ha de på ett bankkonto med noll avkastning lät det som en bra idé.

–Det sas att vi investerade i ett projekt som var slutsålt och dessutom var Axxonen på väg till börsen. Det skulle vara riskfritt, säger Mehrdad.

Han är initiativtagare till den Facebooksida som har hjälpt till att skapa kontakt mellan över 100 preferensaktieägare. Tillsammans med de som istället för preferensaktier investerade i Axxonen-lån är det närmare 400 personer som är intresserad av att driva frågan på ett eller annat sätt, enligt Mehrdad.

Har en advokat

ANNONS

Gruppen har tagit kontakt med Fredrik Sarman på Advokatbyrån Fylgia, och inväntar nu konkursförvaltaren Michael Levins utlåtande kring Axxonen.

– Vi väntar på att Advokatbyrån Hamilton benar ut allt. Det är oerhört mycket material, så vi avvaktar och förbereder oss för att sen driva det här systematiskt, säger Mehrdad.

Jonas Björkman på Tessin anser inte att Tessin hade kunnat göra något annorlunda.

–Vi har följt samtliga riktlinjer som kommuniceras på plattformen och har agerat i enlighet med det vi har lovat att göra, säger Jonas Björkman.

Har ni skärpt något efter Axxonen-kollapsen?

–Inte som en direkt följd av Axxonen-fallet. Men vi har slutat förmedla preferensaktier för att göra investeringsprocessen än mer tydlig för investerare på vår plattform.

Ni annonserar både i Di och på Facebook är det tillåtet enligt spridningsförbudet*?

–Vår marknadsföring är utformad i samråd med advokater för att hålla sig inom ramen för spridningsförbudet.

ANNONS

Hur mycket har Tessin tjänat på att dra in 70 miljoner kronor till Axxonen?

–Vid tidpunkten för Axxonen redovisade inte Tessins avgifter för enskilda projekt. Enligt branschstandard tar vi en procentuell avgift på förmedlat kapital.

Efter E55:s frågor har Tessin tagit kontakt med konkursförvaltaren för att få en bild av processen och har också skickat ut den informationen till Axxonen-investerarna.

Daijan och Mehrdad efterfrågar bättre reglering och tillsyn över verksamheter som Tessins, för att inte fler ska råka illa ut.

–Var finns de regler och lagar som styr den här typen av investeringar? Det måste krävas tillsyn av crowdfundingplattformar som Tessin, säger Daijan.

*Spridningsförbudet innebär att privata aktiebolag inte får sprida aktier, teckningsrätter, skuldebrev och optionsbevis till allmänheten.

LÄS ÄVEN: Här är kraven och tvisterna i Oscar Properties fotspår
LÄS ÄVEN: Byggrätten kan vara ogiltig
LÄS ÄVEN: Stockholms stad ordnade detaljplan mot gratis mark

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Nedläggning av EBM – början på slutet?

När det enda vi ser och hör är att staten och samhället måste ta till alla medel mot de kriminella finns det planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, EBM. Så hur går den ekvationen ihop? Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det en av regeringens viktigaste frågor att strypa den ”kriminella ekonomin”. Sedan förra året har därför Skatteverket, […]