News55

Här är tipsen på hur du maxar tjänstepensionen

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2017

Få människor känner till att man kan påverka sin tjänstepension, trots att de flesta arbetstagare omfattas av den. – Det är olyckligt eftersom det kan skapa mer oro än det finns anledning till, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsgivaren betalar in tjänstepensionen till din framtida pension. Pensionen är reglerad i kollektivavtalet mellan arbetsgivare och fack, något många människor inte har koll på, det skriver Expressen.

De allra flesta tjänar in 4,5 procent av bruttolönen upp till 38 438 kronor i tjänstepension varje månad. Tjänar man mer än så avsätts 30 procent på inkomsterna som överstiger 38 438 kronor.

Summan som arbetsgivaren avsätter varje månad syns inte på lönebeskedet och det leder till att många inte har någon koll på att det sparas pengar som arbetsgivaren avsätter för tjänstepensionen.

      LÄS MER: På gott och ont med flexpension

De flesta har fel

En undersökning visar att fler människor tror att deras privata sparande är viktigare än tjänstepensionen när det kommer till att klara sig ekonomiskt efter pensionen. Undersökningen är beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag som infaller i dag onsdag. Dagen backas upp av alla stora aktörer på pensionsområdet, bland annat av Svenskt näringsliv, Pensionsmyndigheten, Unionen, AMF, Alecta och KPA Pension för att sprida kunskap om ”den osynliga pensionen”.

– Undersökningen visar att den är osynlig eftersom man inte uppfattar att den finns. Det är olyckligt. Många missbedömer betydelsen av att ha en tjänstepension och tror att det är viktigast att ha ett privat sparande, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK till Expressen.

Anna Allerstrand menar att det är viktigt att ta reda på vad man har i dag, våga öppna pensionskuverten och gå in på minpension.se för att få en bra överblick över alla pensionsdelar.

ANNONS

      LÄS MER: Pensionen kan blir en kalldusch

Så många omfattas av tjänstepension

Enligt Anna Allerstrand brukar man säga att nio av tio omfattas av tjänstepension. Branscher där det kan saknas tjänstepension är inom kommunikation, PR och på advokatbyråer.

Omfattas man inte av tjänstepension är det viktigt att spara på egen hand.

– Men det är viktigt att man får en lön som motsvarar den avsättning som man skulle ha fått om det fanns tjänstepension, avslutar Anna Allerstrand till Expressen.

 

Tips för en bättre pension:

  1. Behövs efterlevandeskyddet? Välj bort det om du tycker att din familj klarar sig ekonomiskt även om du skulle försvinna.
  2. Se över ditt sparande och se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Om det är många år kvar till pension kan du spara hundratusentals kronor genom att välja bort val med höga avgifter.
  3. Var noga i ditt val av pensionsrådgivare.
  4. Gå in på minpension.se ibland för att få en översikt över de olika pensionsdelarna.
  5. Förläng arbetslivet, det ger mer pengar i pension i slutändan.
  6. Undvik deltid. Den som jobbar deltid länge drabbas av en lägre tjänstepension.
  7. Maxa inte uttaget genom att plocka ut all tjänstepension de första fem åren som nybliven pensionär. Det kan göra att du måste leva fattigt när tjänstepensionen sedan slutar att trilla in.
ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS