hus
Mest läst i kategorin
Julen är en av de högtider då vi spenderar mest. Det är också då som skillnaden mellan ekonomiskt välbeställda och fattiga ger sig till känna, speciellt för barnen. Här är några tips som kan rädda din ekonomi inför julen.
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, tänker att familjeråd inför julen är bra med temat “Vad har vi råd med?”.
Enligt Hjelmér kan det vara klokt att skapa tydliga budgetramar som alla ska förhålla sig till.
“Prata med barnen och sätt rätt förväntansbild. Jag tycker att man bör vara tydlig med att en önskelista inte är samma sak som en inköpslista”, berättar han för Expressen.
Appar med önskelistor
Det finns appar med digitala önskelistor som hjälper till att ha koll på totala kostnader för julklappar och presenter. Det är speciellt praktiskt om man har en budgetgräns.
“Vill man underlätta för sina föräldrar länkar man till butiker där julklapparna går att köpa. Det blir lättare att följa dessa och se”.
Det är en egenskap som gör digitala önskelistor speciellt praktiska.
Vidare kan man fynda både billiga och unika julklappar på andrahandsmarknaden. Till och med varor i nyskick som aldrig använts, och ibland säljs de till vrakpriser. Lego och pussel är betydligt billigare att inhandla second hand.
Senaste nytt
Andra sätt att spara in
Per H Börjesson som är vd för fondbolaget Spiltan och författare till boken ”Så här kan du bli miljonär i hängmattan” tycker att man kan ge ett gåvobrev på julen, men själva presenten inhandlas under julrean.
“Det är bättre att köpa presenter den 28 december än innan jul. Det är ett bra spartips, det kanske låter tråkigt men det går att göra något kul av det också.”
För många är julen förknippad med värme, gemenskap – och höga kostnader. Det sistnämnda har blivit mer av ett tvång. Kanske vissa personer lättar på dåliga samveten genom fina klappar. Var tredje småbarnsfamilj finansierar julen genom lånade pengar för att kunna köpa just julklappar åt barnen.
Undvik stora bufféer
Dignande julbord kan bli kostsamt och en hel del som serveras på julafton blir matsvinn eftersom många inte vill äta julmat under flera dagar.
Knytkalas kan hålla prislappen betydligt lägre genom att var och en tar med sig något speciellt.
Allt blir lika festligt och gott, kanske till och med ännu bättre. Julbordet blir på så sätt mer varierat och intressantare.
Superspararens tips
Trebarnsmamman Therese Hagman är känd i sociala medier som ”Superspararen.”
Hon tycker att man ska tona ner konsumtionen och tänka efter hur man spenderar sina pengar.
“Sänk kraven så att det inte blir så mycket stress och press. Sätt av en liten slant varje månad på kontot. När julen kommer så har du kanske 4 000 kronor, och det blir inte lika jobbigt att gå ut och handla”, säger hon till Expressen.
Läs också:
Julhandeln spås slå rekord: “Motståndskraftig”. News 55
Så rivstartar du ditt ISK till pension efter nyår – undvik vanliga fällan. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55