News55

Hur mycket kostar ett rent samvete?

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 nov. 2015

Allt kan inte köpas för pengar, brukar det heta. Medan den som hyser en annan åsikt hävdar att allt har sitt pris, det gäller bara att förhandla sig fram till det.

ANNONS
ANNONS

I dag försöker vi köpa rent samvete. Priset varierar. Och köpställena är många.

Ger vi pengar i den utsträckta pappmuggen utanför mataffären? Är vi världsföräldrar? Månadsgivare till Läkare utan gränser? Medlemmar i Röda Korset? Volontärarbetande på ett äldreboende? Skjutsar vi flyktingar? Köper Situation Stockholm? Eller ser vi på i tysthet, lyckas vi döva samvetet ändå?

      LÄS MER: Alla vill hjälpa de hjälplösa – hur länge varar hjälpsamheten nu?

I höst har som aldrig förr både behoven av hjälp och möjligheterna att hjälpa travat upp sig. En insamlingsgala i SVT med en lång rad namnkunniga artister fick ihop drygt 40 miljoner till FN:s flyktingorgan UNHCR. Kort tid senare var det dags för Världens barn och ännu en artistparad, som gav 75 miljoner, denna gång till Radiohjälpen. TV4 samarbetar också med stora, etablerade organisationer för sin insamling ”FLYKT”. Den ”rosa månaden”, årlig kampanj under oktober för forskning mot bröstcancer, rundades av med ännu en insamlingsgala.

      LÄS MER: Vi är många som inte undrar om utan när

Den som rensat hyllor och byrålådor släpar fulla kassar till Myrorna, Röda Korset eller Stadsmissionen, i hopp om att kläderna kan säljas på nytt och stärka verksamheten. Kanske går det att hitta en direkt kanal för vantar och varma jackor till flyktingar från Syrien och Afghanistan. Bra inte bara för samvetet utan också för garderoben …

I december är det dags för Sveriges Radio att än en gång arrangera Musikhjälpen, som turnerar runt i Sverige under två veckor med fokus på miljörelaterade katastrofer. Mottot är: ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

      LÄS MER: Musikhjälpen skapar masskonsert

ANNONS

I en annan nisch kan den som har sportutrusning över bidra (via TV4) till att idrottstalanger med sämre ekonomiska resurser får ökade chanser. Tjocka kuvert med tomtekort, julklappsadresser och brevmärken trillar in från organisationer som hoppas få betalt för en vara ingen beställt: det går ju till ett gott ändamål …

Det där bättre samvetet, det kan köpas kontant, via sms, ett telefonsamtal, några klick på datorn eller en liten swishning, så alla ursäkter om att det är för krångligt är ogiltiga.

Då är bara frågan: vad kostar ett rent samvete? En tusenlapp? Halva pensionen? En tia? En månadslön? Mer? Eller kan det rent av räcka med alla de skattekronor som redan dras från inkomsten?

      FLER NYHETER OCH ERFARNA TANKAR: Mer för dig med livserfarenhet

Nästan varje människa har förmodligen ett alldeles eget svar på hur prislappen ser ut. Och det vet vi ju: ett rent samvete är den bästa huvudkudden. Kosta vad det kosta vill. Eller vad just du är villig att offra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS