News55

Leif Schulman: Därför skulle ABBA aldrig göra fansen besvikna

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 maj 2021

ABBA tillsammans i studion igen. Ett rykte lika envist som ”Michael Jackson lever”, eller ”Elvis Presley bor i Kalamazzo i Michigan”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltsedan augusti 1982, när de fyra stod i inspelningsstudion tillsammans för sista gången, har ryktena kring deras återförening florerat. Ständigt dementerat av dem själva. Inte ens det saftiga erbjudandet från ett amerikanskt/ engelskt konsortium som erbjöd gruppen 1 miljard (!) dollar för en turné med 100 konserter för 20 år sedan fick dem att tacka ja.

-Det var i alla fall så att vi pratade om det. Det är sjukt mycket pengar att bara säga nej tack till. Men vi kom fram till att det inte var för oss, sa Benny Andersson till Aftonbladet då.

 – Vi har ju faktiskt inte gjort någon comeback. Nästan alla har ju det. Jag tror att det finns en kredd i det, sa Björn Ulvaeus i samma veva.

Och så fick det bli. Faktum är att under årens lopp har Björn, Benny, Frida och Agnetha bara vid en handfull gånger synts tillsammans i offentliga sammanhang. Vid Sverige-premiären på filmen ”Mamma Mia” 2008, invigningen av ”Mamma Mia, the party” 2016 och när Björn och Benny firade sina 50 år tillsammans på Berns 2016.

Men så, våren 2018, kom den sensationella nyheten från Björn och Benny- ABBA hade året innan varit inne i studion och spelat in nya låtar. Det hela var tänkt som ett led i lanseringen av det högteknologiska digitala projektet med ABBA som typ av hologramfigurer (så som de såg ut på scen 1979), Abbatars (istället för avatars) i en konsertturné runt världen. Det projektet skulle lanseras 2019, men tekniskt strul och senare pandemi satte tillfälligt stopp för premiären.

Men de nya ABBA-låtarna fanns klara. För hur det än är så har de fyra haft stadig kontakt med varandra under åren och varit bästa vänner efter skilsmässorna. Vad som förenat dem nu har varit kärleken till musiken och stoltheten över vad de gemensamt uträttat en gång. Suget efter ABBA har aldrig sinat och förra veckan kom Björn Ulvaeus med nya avslöjande i en intervju med engelska The Herald Sun.

-Det kommer ny musik i år. Det är bestämt, det är inte längre frågan om ifall. Det kommer att hända.

Nu har ABBA alltså återförenats i studion. Förutom de redan avslöjade låtarna ”I Still Have Faith In You” och ”Dont Shut me Down” har ytterligare tre låtar spelats in – fem nya ABBA-låtar alltså.

ANNONS

-Vi är riktigt, riktigt goda vänner. Alla fyra tillsammans i studion för första gången på 40 år, och det är något speciellt att veta vad vi har gått igenom. Det är svårt att beskriva, men det är så oerhört starka band emellan oss, säger Björn till tidningen.

Exakt hur många nya låtar som verkligen har spelats in utöver de två nämnda är okänt. När Björn i söndags intervjuades i Nyhetsmorgon i TV4 log han bara hemligt på frågan om det månne till och med fanns nya låtar för ett helt nytt album.

Hur låter ABBA anno 2021? Även det är superhemligt, men enligt vad jag erfar låter det väldigt bra. Det låter ABBA. Ingen lär bli besviken. Alla inblandade är måna om sitt arv och sitt varumärke och skulle aldrig göra fansen besvikna med att sätta namnet ABBA på något som inte låter som ABBA.

ABBA lever.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS