News55

Tack för dansen TV4, men vem Olle Jönsson är får vi aldrig veta ...

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2016

Dansbandsmusiken behandlas styvmoderligt i tv-världen. Då det mesta av tv-underhållningen styrs från Stockholmshorisont av en grupp ängsliga mediamänniskor under 40 år ökar knappast sannolikheten att denna ”ohippa” musiksort med förankring i landsorten får utrymme.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därför ska TV4 ha all heder av att man äntligen uppmärksammar denna genre igen. Häromveckan såg vi Mats Jankells härliga dokumentär om Sven-Ingvars och nu har ”Tack för dansen” premiär som stor lördagsunderhållning i TV4.

      LÄS MER: Så här ska TV4 locka över oss mogna tittare

Tre lördagar framöver leder ”dansbandsprofessorn” Thomas Deutgen och dansbandsdrottningen Elisa Lindström dansbandskvällar. (Är för övrigt inte Thomas Deutgen alltför dominerande i dansbandsbranschen? Han gör ”P4 dans”, styr ”Guldklaven” och Dansbandsveckan i Malung, skriver låtar, gör dansbandsgalor och är upphovsman till ”Tack för dansen” och mycket mer).

Vad gäller ”Tack för dansen” så står ett band i centrum varje vecka (Arvingarna och Larz Kristerz följer). De får berätta om sin historia, om musiken och låtarna, om livet på vägarna och om sina framgångar och motgångar. Så lyder i alla fall programförklaringen från TV4.

Så, vad har vi att förvänta oss?

Först ut är branschens giganter, Lasse Stefanz och deras profiler Olle Jönsson och Christer Eriksson. Framträdanden på scen, varvas med prat i soffan med Thomas och Elisa inför en vilt applåderande publik. (Vad går svensk tv-publik på numera? Det tjoas, visslas och klappas i händerna som om det vore VM-final i fotboll. Övertända är bara förnamnet). Sju låtar hinner man med, varav två med gästartisterna Drifters-Erika Sjöström och Hasse Andersson.

      LÄS MER: Hasse ‘Kvinnaböske’ Andersson – “Nu har det blivit revansch”!

För oss som sett artistsamtal i ”Så mycket bättre” och ”Stjärnorna på slottet” blir det lite avslaget. Dansbandsvärlden är fylld av guld, gröna skogar och leende guldbruna ögon. Här finns ingen plats för svärta i form av taskig barndom, eller spritproblem.

ANNONS

Varken intervjuare eller artister vill rucka på den bilden. Även om faktiskt Olle Jönsson antydde svår uppväxt. Det omskrivna och infekterade bråket med en tidigare bandmedlem som stämt dem på 170.000 kronor tassades förbi.

      LÄS MER: Olle Jönsson, 60 – ”Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort”

Och varför Olle Jönsson med dunder och brak lämnade bandet för några år sedan för att sedan återkomma togs förstås inte upp över huvud taget.

Det här är en dansbandsserie för fansen. Jag gillar dansbandsmusik, men hade gärna velat se mer ambitiösa grepp och andra samtal i stil med Sven Ingvars-dokumentären.

Musiken kan i alla fall ingen klaga på och att Olle Jönsson är en härlig sångare med en unik röst och frasering visar han i sin version av George Jones ”He stopped loving her today” med svensk text av Haidi Krohn.

      LÄS MER: Paul Paljett styrde över dansbandssverige – det här gör han i dag

Men allra bäst när han avslutar programmet med att göra en nytolkning av en av bandets största hits ”De sista ljuva åren” här kompad av flygel och stråkkvartett. Då blir det så mycket bättre. Men vem Olle Jönsson egentligen är, det får vi aldrig veta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS