Att sova bra är en grund för god hälsa. Men 40 procent av svenskarna har problem med det, enligt Folkhälsomyndigheten. Det finns dock knep att ta till enligt sömnforskare som delar med sig av sina bästa tips.
Mest läst i kategorin
Sömnforskaren Gita Hedin konstaterar att den senaste forskningen visar att långvarig sömnbrist som kan dra med sig negativa konsekvenser som psykisk ohälsa, ångest och depression. Hon menar att det är viktigt med olika metoder för att förebygga detta och i TV4 delar hon med sig av sina bästa tips.
– Bästa tipset är ju att helt enkelt lägga ifrån sig skärmarna innan läggdags, säger sömnforskaren Gita Hedin.
Hur mycket sömn vi behöver är individuellt, men för vuxna ligger det på mellan sju och nio timmar per natt medan yngre behöver lite mer.
– Men sömnbehovet beror ju också på hur dagen har sett ut. Har man varit ute i dagsljus? Har man varit fysiskt aktiv? Vad har man ätit och druckit? Allt påverkar ju vårt sömnbehov senare på natten, säger hon till TV4.
Att ta en tupplur på dagen är något som kan vara positivt.
– Det kan absolut vara bra att ta en powernap mitt på dagen, men då ska det också vara en powernap på cirka 15-20 minuter, understryker hon. Sover man längre går man ner i djupare sömn och riskerar att bli dåsig när man vaknar.
Fem tips
• Ligg inte och snurra på dig
• Kaffe bromsar sömnsignaler till hjärnan
• Ut i dagsljuset!
• Fysisk aktivitet under dagen
• Inga mobiler i sovrummet
Senaste nytt
Källa: TV4
Läs mer:
Ny studie: Krossar myt om snoozning
Här är smarta knepet för bättre nattsömn
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.