News55

Sov ut på helgen – minska risken för hjärtsjukdom

En man sover ut. En ny kinesisk studie visar att det är bra för hjärthälsan att sova igen missad sömn på helgen. (Foto: Unsplash)
En ny kinesisk studie visar att det är bra för hjärthälsan att sova igen missad sömn på helgen. (Foto: Unsplash). (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Att ta sovmorgon och sova ut på helgerna är inte bara skönt, enligt en ny studie kan det också vara bra för ditt hjärtas hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillräckligt med sömn är avgörande för din fysiska och mentala hälsa och för ditt välbefinnande, det minskar allt från stress till att risken för kroniska sjukdomstillstånd, skriver Fortune.

Nu har forskare funnit att för sömnberövade personer som “sover ikapp” genom att sova ut på helgerna minskar risken för hjärtsjukdomar med upp till 20 procent. 

Färre än sju timmar

Forskarnas förberedande arbete presenterades på söndagen vid European Society of Cardiologys kongress 2024 i London.

“Tillräcklig kompenserande sömn är kopplat till en lägre risk för hjärtsjukdomar. Sambandet blir ännu mer uttalat bland individer som regelbundet upplever otillräcklig sömn på vardagar”, säger studiens medförfattare Yanjun Song, i ett pressmeddelande.

Forskarna, vid National Center for Cardiovascular Diseases vid Fuwai Hospital i Peking, Kina, använde den biomedicinska databasen UK Biobank för att analysera sömnvanorna hos nästan 91 000 personer.

Enligt forskarna är en begränsning i studien att accelerometrar, enheter som mäter vibration eller acceleration av rörelse, registrerade sömndata, medan sömnbristen var självrapporterad. 

I studien räknades sömnbrist som färre än sju timmar sömn per natt. Ungefär 22 procent av deltagarna ansågs vara sömnberövade.

ANNONS

Hjälper att sova ikapp

Forskarna delade in studiedeltagarna i fyra grupper som baserades på hur mycket sömn deltagarna tog igen under helgen. De deltagare som tog igen mest sömn kompensationssov i hela 16 timmar. 

De som sov igen mest hade totalt sett 19 procent mindre benägenhet att utveckla hjärtsjukdomar som stroke, hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom och förmaksflimmer, jämfört med de deltagare som sömnkompenserande minst.

Bland deltagare som var sömnberövade hade de som sov igen mest en 20 procent lägre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Deltatarnas biologiska kön hade ingen betydelse för resultaten.

“Våra resultat visar att för den betydande andelen av befolkningen i det moderna samhället som lider av sömnbrist, har de som har mest ’ikappsömn’ på helgerna betydligt lägre frekvens av hjärtsjukdomar än de som har minst,” säger studiens medförfattare Zechen Liu i pressmeddelandet

Åtta beteenden som kan störa din sömn

Har du svårt att få den sömn du behöver? Här är åtta beteenden som kan sabotera din välbehövliga nattro.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS