News55

Expert varnar för "superbaciller"

expert varnar för antibiotika resistenta bakterier
Antibiotika resistenta bakterier utgör ett allvarligt globalt hot. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Världen står inför ett globalt hot som riskerar att skörda miljontals offer – varje år. Nu varnar en expert för att vi går en katastrofal framtid till mötes om problemet inte hanteras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju mer läkemedel vi använder, desto snabbare ökar bakteriers resistens. Detta är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen, skriver Folkhälsomyndigheten

Vanliga infektioner riskerar att döda miljontals människor om inte världen lyckas hantera problemet med antibiotikaresistens inom det närmaste decenniet. Det rapporterar The Guardian.

– Om vi inte har gjort betydande framsteg inom de närmaste tio åren, då är jag verkligen rädd, säger Sally Davies, professor och före detta nationell chefsläkare i England, till den brittiska tidningen.

Hon målar upp en mörk framtidsbild där många människor lider av infektioner som inte går att behandla. 

– Vi skulle behöva gå över till att isolera människor som inte går att behandla för att inte smitta deras familjer och samhällen. Så det är en riktigt katastrofal bild.

Covidpandemin skulle se “futtig” ut i jämförelse med vad som väntar om vi inte stoppar antibiotikaresistensen, menar Davies. 

Redan idag dör över 1,2 miljoner människor varje år på grund av infektioner som orsakats av resistenta bakterier. Detta antal förväntas stiga till upp till 10 miljoner år 2050 om inga åtgärder vidtas, skriver Karolinska Institutet (KI) med hänvisning till en rapport av IACG.

Expert ser möjligt genombrott

ANNONS

Många försöker dock att hindra den här utvecklingen och det görs flera framsteg inom forskningen. Svenska forskare har exempelvis hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier.

– Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger Anders Karlén, professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, till TT.

Läs mer:

Varning: Medicin och sol kan vara skadlig kombination

Husdjur kan utgöra ett hot mot resistenta bakterier

Tusentals dör av fruktade bakterier – nu kan det lösas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS