News55

Forskare: Här är enkel träning som förlänger livet

träning trappor
Att få in träning i vardagen kan vara så enkelt som att välja trapporna istället för hissen. Foto: Janerik Henriksson / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Att ha för vana att välja trapporna istället för hissen kan förlänga livet, visar ny forskning. Det tidseffektiva sättet att få in träning i vardagen har en rad positiva hälsoeffekter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå i trappor är ett enkelt sätt att bli mer aktiv i vardagen. Nu visar ny forskning att trappträning kan bidra till att förlänga livet. 

Kardiologen Sophie Paddock som ledde studien menar att korta stunder av fysisk aktivitet har stor inverkan på hälsan. Hon berättar om studiens fynd för Newsweek

– Om du kan välja mellan att ta trappan eller hissen, välj trappan eftersom det kommer att hjälpa ditt hjärta. Även korta stunder av fysisk aktivitet har positiva hälsoeffekter. Att gå i trappor bör vara ett uppnåeligt mål att få in i den dagliga rutinen, säger hon. 

Träning med flera fördelar

träning
De som kan gå i trappor bör göra det varje dag, enligt forskare. Foto: Janerik Henriksson / TT

Studien visade att regelbundet gå i trappor minskade risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 39 procent. Det framgick också att risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar överlag minskade, inklusive lägre risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

– Baserat på dessa resultat skulle vi uppmuntra människor att se till att gå i trappor varje dag. Vår studie indikerade att ju fler trappor man går i desto större fördelar, men detta måste bekräftas. Så oavsett om det är på jobbet, hemma eller någon annanstans, ta trappan, säger kardiologen.

Att ha för vana att ta trapporna istället för hissen har i andra studier visat liknande resultat. Kort och intensiv träning i trappor förbättrade konditionen hos tidigare otränade kvinnor, visade en studie

ANNONS

En stillasittande livsstil ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes, fetma, tjocktarmscancer och depression. Men det är inte alltid den inaktiva livsstilen är ett medvetet val. Tid, ork och möjlighet till träning är inte ett alternativ för alla.

För de som kan ta trapporna är det ett tidseffektivt och resultatrikt sätt att förbättra hälsan, och till och med förlänga livet.

Läs mer:

Storsatsning i Sverige på äldre och idrott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS