News55

Hälsoguru: Pillret håller cancer och demens borta

piller vitaminer
Michael Mosley är inte mycket för kosttillskott, förutom ett. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Hälsoguru ratar alla kosttillskott utom ett. Numera tar han ett piller varje dag för att stärka kroppen och minska risken för cancer och demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den brittiske stjärndoktorn Michael Mosley, som bland annat ligger bakom den kända 5:2-dieten och 800-metoden, är normalt inte någon förespråkare av kosttillskott. En välbalanserad kost ger dig i regel alla vitaminer du behöver, menar läkaren.

Men nu avslöjar han att det faktiskt finns ett tillskott som han tar och det är D-vitamin. Tidigare tog han det bara under vinterhalvåret men har nu börjat med ett piller varje dag, året runt. 

”Jag äter mycket fet fisk och ägg, som båda är rika på D-vitamin, och jag går också ut på många promenader, så mina D-vitaminnivåer borde vara välfyllda. Men i år kommer jag att fortsätta att ta dessa tillskott”, skriver Mosley i Daily Mail.

När man blir äldre är det särskilt viktigt med D-vitamin vilket är en av anledningarna till att hälsoprofilen numera tar detta tillskott året runt. 

”Det beror delvis på att jag överraskande nog blir äldre för varje år och studier har visat att när vi åldras blir våra kroppar mindre effektiva när det gäller att absorbera D-vitamin från maten och vår hud blir också mindre effektiv när det gäller att omvandla solljus till detta näringsämne”, skriver han. 

Piller med många fördelar

Tillskott av D-vitamin har flera positiva hälsofördelar. Det kan exempelvis stärka immunförsvaret, vilket i sin tur kan minska risken att drabbas av förkylning. D-vitamin är även bra för skelettet då det ökar kroppens upptag av kalcium.

D-vitamin kan också förhindra att människor drabbas av minnessvårigheter när de blir äldre, vilket News55 har rapporterat om tidigare.

ANNONS

En studie som publicerats i tidskriften Neurology visar att risken för demens stiger med 125 procent bland de som lider av allvarlig d-vitaminbrist. Bland dem som hade viss brist på d-vitamin ökade risken för demens med 53 procent.

“D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning”, konstaterar Miia Kivipelto för SVT.

Här kan du läsa mer:

Ät rätt mat – skaka liv i minnet

Så lyder stjärndoktorns bästa hälsotips

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS