När vinterkylan kommer är det en viss åkomma som blir tyngre för många. Men det finns sätt att lindra besvären.
Mest läst i kategorin
Om du blir anfådd under vintertid då det är kallt ute kan det röra sig om köldastma. En del misstar detta med dålig kondition eller något som är normalt att det dyker upp då det blir kallare ute.
– En del kanske tänker ”jag tål nog inte kyla så bra”, som om det vore en allmän egenskap. Men oavsett om man redan har fått en astmadiagnos eller inte så är det viktigt att ta symtomen på allvar och söka hjälp för besvären, säger Per Rönmark, specialist i allmänmedicin vid Praktikertjänst till MåBra.
– Ofta handlar det om att personer med vanlig astma får besvär av kylan. Luftvägarna retas och man får symtom. Kylan är alltså en triggerfaktor på samma sätt som stark parfym, rökning och fysisk ansträngning kan vara det. Men sedan kan elitidrottare som utsätter sig för stora mängder kall luft, exempelvis längdskidåkare, utveckla en särskild form av astma, säger han.
Berör hundratusentals
Enligt undersökningar som gjorts vet man att upp till var tredje person som med astma reagerar på kyla och får besvär. Det innebär alltså att hundratusentals svenskar kan ha köldastma, enligt Per Rönnmark.
Vad beror köldastma på?
–Tidigare trodde man att det var själva kylan som var orsaken, men nu vet vi att det största problemet är att kall luft också är torr, och både kyla och torr luft är stimuli som kan leda till att luftvägarna börjar dra ihop sig, säger Teet Pullerits, överläkare och allergolog vid allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg till Allergia som ges ut av Astma- och allergiförbundet.
– Om man anstränger sig i kyla och torr luft förlorar slemhinnorna dessutom mycket vätska. Har man inflammatoriska celler i slemhinnan reagerar dessa när slemhinnorna blir torra, och börjar släppa ut olika ämnen som gör att luftvägarna drar ihop sig.
Senaste nytt
Här är symptom att vara vaksam på:
- Andnöd
- Pipig andning
- Hosta
- Obehag i bröstet
Oavsett om man har en astmadiagnos eller inte bör man tala med en läkare eller astmasjuksköterska om man får andnöd eller känner obehag när man tränar eller är ute i kylan. Även om man märker av natthosta, heshet, harklingar eller väsande andning.
Den som har besvär, trots astmabehandling, kan även behöva se över sin behandling. En riktlinje är att man inte ska ha besvär mer än två gånger per vecka och inte vakna på natten på grund av astman om den är bra behandlad.
Så hanterar du besvären
Här är Per Rönmarks bästa tips för personer som lider av astmabesvär under vintern:
- Värm upp ordentligt inför utomhusaktiviteter
- Ta hjälp av en värmeväxlare som fuktar och värmer upp inandningsluften med hjälp av utandningsluften. Det finns sådana som man har i munnen och andra som är i form av en mask.
- Många med astma har en svullnad i näsan och den är viktig att behandla med kortisonspray. I annat fall är det lätt att munandas, vilket är ansträngande.
- För vissa med astma räcker det att kall luft slår mot ansiktet för att trigga en reflex som påverkar luftrören. Därför kan du skydda ansiktet med en sjal eller stor halsduk när du går ut.
Källor: Allt om astma, Må Bra, Allergia/Astma- och allergiförbundet
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.