News55

Hon har recepten för 60-plussarna

Artikelbild
Louise Axzell blir årets stipendiat. Foto: Swedish Care International
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 13 sep. 2015Publicerad: 13 sep. 2015

Träning kombinerat med långkok står på menyn i Louise Hamilton:s nya bok.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boken, “60+ mat och motion för mogna”, syftar till att sprida kunskap om att det faktiskt går att bli bättre på både styrka och kondition även om man är äldre.

– Det är ingen bra idé att slöa till, då blir vi bara tröttare och sjukare. Jag är ju gammal journalist, jag gjorde radioprogram i femton år, så jag vet ju att det som gäller mig gäller även en massa andra, säger författaren Louise Hamilton, 69, till News55.

      LÄS MER: Alla gamla borde leka lite mer

Varför bestämde du dig för att skriva denna bok?

– Jag kände att jag började bli gammal. Blev trött fortare än förut – jag har trädgårdsland, och jag kunde tidigare jobba i trädgården i flera timmar, gräva och hålla på. Plötsligt för något år sedan kunde jag inte det längre. Jag blev trött efter nån timme bara. Och inte så där så det räckte att sitta en stund och ta en kaffe, utan helt slut.

– Samtidigt såg jag artiklar och föredrag som handlade om just detta – vad som händer när man blir äldre. Inte bara att man får gråa hår och blir rynkig, utan musklerna förtvinar faktiskt. Man förlorar mellan en och två procent om året, från 40- 50-årsåldern.

Louise Hamilton tränade men trots det så blev hon inte bättre. Hon började fundera på hur hon egentligen borde träna som 60-plussare.

      LÄS MER: Släpp kroppen fri med Zumba

ANNONS

– Man behöver träna mer, inte mindre, i takt med att man blir äldre. Och man kan faktiskt bygga upp de där musklerna igen! Hårdare träning, var alltså receptet. Men då måste man också vara noga med sin mat. Inte bara äta sallad och tro att man är nyttig. Jag ville då dela med mig av mina erfarenheter, för att andra i min ålder ska kunna hålla sig friska och i form.

Vad är det bästa med boken?

– Det är väldigt mycket god mat i boken. Jag gjorde en kokbok för diabetiker för några år sen och då använde jag alla recept som jag kan. Så jag behövde lära nytt. I köket på Hagabadets restaurang i Göteborg fick jag följa deras kock- och kökschef Christer Melkersson, kallad Melker, och använda hans recept. Och de är fantastiska – rena enkla smaker, naturliga råvaror, ekologiskt, närodlat och jättegott.

   LÄS MER: Närodlad meny med Sven & Karin

Men om man är yngre än 60 då?

– Klart att man kan använda den även om man är yngre! Det är blandkost i boken, men det finns även lite för vegetarianer. Möjligen är det så att vissa av rätterna tar lite tid att laga, och det är inte säkert att det passar för familjer med barn i olika åldrar och kort om tid. Men det är bra mat för alla, särskilt dem som tränar.

Vad har du för framtida bokplaner?

– Nu vill jag helst skriva deckare.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS