News55

Lista: 5 platser med flest över 100 år

Lista: 5 platser med flest över 100 år
Det finns fem platser i världen som sticker ut när det gäller människors levnadslängd och många blir över 100 år gamla. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Många drömmer om att leva i 100 år. Det finns fem speciella platser i världen där människor lever längre –  och har ett friskare liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De speciella platserna, där människor lever mätbart längre och är friskare än den genomsnittsliga befolkningen kallas för blå zoner, skriver Stars Insider

Blå zoner som sticker ut

Faktorer som sticker ut i de blå zonerna är att människorna äter hälsosammare, de är fysiskt aktiva i vardagen, de har ett socialt nätverk och känner att de har en mening i sin tillvaro, skriver Lev till 100.

Förekomsten av sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, demens, diabetes typ 2 och hormonell cancer nästan obefintlig – livsstilssjukdomar som ofta påverkas av hur vi lever och äter.

Konceptet blå zoner växte fram ur ett demografiskt arbete av Gianni Pes och Michel Poulain. De identifierade de Sardiniens provins Nuoro som den region i världen med högst koncentration av manliga hundraåringar år 2000.

Begreppet blå zoner etablerades senare av författaren Dan Buettner. Han har bland annat skrivit flera böcker i ämnet och identifierat och lyft fram fem olika områden där invånarna är friskare och lever längre. Han har även presenterat en förklaringsmodell baserad på empiriska data och observationer över faktorer kopplade till livsstil och lärdomar från människor i dessa områden.

ANNONS

Lista: Här blir flest över 100 år

De fem platser som är omnämnda som blå zoner i världen är:

ANNONS
 • Okinawa, Japan
 • Sardinien, Italien
 • Nicoyahalvön, Costa Rica
 • Ikaria, Grekland
 • Loma Linda, USA (bland adventister)
Lista: 5 platser med flest över 100 år
Pigg 97-åring i Okinawa, Japan pysslar med trädgårdsarbete. Arkivbild: TT

Hemligheten bakom långt liv

I sina analyser av de blå zonerna har Dan Buettner kommit fram till nio lärdomar, som han kallar för “Power 9”. Detta är faktorer som kan spela in i att leva ett långt och friskt liv:

 1. Måttlig, regelbunden fysisk aktivitet och motion
 2. Att ha ett syfte i livet
 3. Minska på stressen
 4. Ha ett måttligt kaloriintag
 5. Ät en växtbaserad kost
 6. Måttligt alkoholintag, speciellt vin
 7. Engagemang i andlighet eller religion
 8. Bo nära och vara engagerad i familjen
 9. Engagemang i samhällslivet

Utöver detta undviker människorna i de blå zonerna rökning, skräpmat och raffinerat socker. Den kost som man äter i de blå zonerna påminner mycket om den så kallade medelhavskosten. Här odlar man oftast sina egna grödor och maten är näringsrik och fri från bekämpningsmedel. De äter mycket nötter och baljväxter och ofta vegetariskt och fiberrik kost.

Kött förekommer endast vid ett fåtal tillfällen per månad. Fisk är vanligare men heller inte på daglig nivå. Socker, vitt mjöl och processad mat är något som knappt existerar i deras kost, enligt Lev till 100.

Många har också för vana att äta långsamt och inte överäta. Att vara 80 procent mätt är exempelvis något människorna i Okinawa strävar efter. 

ANNONS

Läs vidare:

Allt fler fyller 100 år – här är råd från några av dem

Dessa hälsovärden bör du hålla koll på för att bli 100 år

Här lever många över 100 år – detta är hemligheten

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS