News55

Allt fler fyller 100 år – här är råd från några av dem

Tårta med hundra ljus. Vi lever längre och allt fler fyller 100 år, här är några tips från hundraåringar om hur de fått ut det mesta av sina långa liv.
Vi lever längre och allt fler fyller 100 år, här är några tips från hundraåringar om hur de fått ut det mesta av sina långa liv.  (Foto: TT/Bertil Ericson/SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

År 2050 förväntas nästan 3,7 miljoner människor leva till de är 100, men det finns nackdelar med att leva så länge. Vad kan vi göra för att få ut det mesta av våra förväntade “bonusår”?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ensamhet, ålderism, fysiska begränsningar, kognitiv nedgång och en allt högre grad av fattigdom bland äldre är några av de nackdelar som kan komma med hög ålder, det skriver The Guardian.

Livslängdsrevolution

Men det finns så klart också fördelar, livet handlar ju om tid, tid att leva, tid att skratta, tid att älska, och många av dem som har levt till 100 år lever gott.

Vi upplever just nu det FN kallar för en livslängdsrevolution och det finns ingen återvändo, det antal människor som år 2050 är 100 år beräknas åttafaldigas och nå 3,7 miljoner.

Hälfter av alla som just nu är fem år förväntas leva till de är 100.

Här ger de som nått den aktningsvärda åldern 100 lite råd om vad vi kan göra för att få ut det mesta av dessa förväntade “bonusår”.

ANNONS

En tro

Juan Vicente Pérez Mora dog nyligen, bara några veckor innan han skulle fylla 115. 

ANNONS

Han svarade alltid att hans hemlighet var att älska Gud och alltid bära honom i sitt hjärta och att det han uppskattade mest var Guds kärlek och kärleken till familjen.

Japanska Kane Tanaka dog 2022, när han var 119 år och 107 dagar, han var då världens äldsta levande person.

Han hade konverterat till kristendomen från Shinto och uttryckte liknande känslor, han tillskrev ofta sin långa livslängd till sin tro.

“Hemligheten är Guds nåd som lever i mig, och att jag försöker leva det bästa livet jag kan”, säger 100-åriga Martha Bailey från Fort Washington, i Maryland, USA, skriver The Guardian.

Andlighet spelar roll

National Geographic och organisationen Blue Zones har intervjuat 263 personer som var 100 år eller äldre och alla utom fem tillhörde en trosgemenskap. 

Efterföljande forskning tyder på att deltagande i religiösa gudstjänster fyra gånger i månaden kan ge minst fyra år av extra livslängd.

Det överensstämmer också med en större långtidsstudie som tyder på att regelbundet deltagande i religiösa gudstjänster kan öka livslängden.

ANNONS

Ett fosrkarteam vid Harvard TH Chan School of Public Health i USA undersökte data som samlats in under 20 år.

Datan kom från nästan 75 000 medelålders kvinnliga amerikanska sjuksköterskor som, när studien började varken hade hjärt- kärlsjukdomar eller cancer. 

De kvinnor som minst en gång i veckan besökte ett tempel, en synagoga, en moské eller en kyrka, hade 33 procents minskad risk att dö av alla orsaker, men särskilt av hjärtinfarkt, stroke och cancer, jämfört med de som aldrig besökte religiösa samfund.

“Religion och andlighet kan vara en underskattad resurs som läkare kan utforska med sina patienter”, säger forskarna, enligt The Guardian. 

Varför det är så är svårt att veta, men vissa forskare tror att avhållsamhet från alkohol och droger, något som är gemensamt för många religioner, kan vare en del av förklaringen. 

Den stressavlastande kraften i bön och meditation kan vara en annan del avförklaringen, liksom känslan av gemenskap och tillhörighet.

Något att leva för

För den som ska bli över hundra är det viktigt att ha något att leva för, det hade exempelvis den amerikanska distriktsdomaren Wesley Brown.

ANNONS

Han var 104 när han dog och var då den äldsta sittande federala domaren i amerikansk historia. Han var skarp och kompetent ända till slutet och hade en bitsk humor.

Han menade att det var hans arbetsbelastning som förlängde hans liv genom att hålla hans sinne och kropp aktiva och ge honom en känsla av syfte.

Humor och skratt

Den person i världen som levt allra längst, franska Jeanne Calment, som blev 122 år och 164 dagar, menade att hennes långa livslängd  berodde på skratt. 

Hon förlorade både syn och hörsel men behöll sitt sinne för humor ända till slutet.

Herlda Senhouse från Wellesley, Massachusetts, USA, har precis firat sin 113-årsdag, trots att hon inte har haft det lätt fnissar hon genom samtal och ser skratt som ett perfekt sätt att motverka giftig stress, som hon ser som livslängdens fiende.

Kärlek

Enligt forskare tenderar gifta människor att leva längre än singlar och studier visar att de som uthärdar livets växlingar med sin partner upplever mindre stress än de som är singlar.

ANNONS

Det handlar inte om sex, ekonomi eller att bo tillsammans utan om vänskap och djupa vänskapsrelationer kan ha samma effekt.

Agnes Boström fyllde 112 den 29 april i år och är näst äldst i hela Sverige. Hennes råd till alla yngre människor som vill leva lika länge som hon är att man ska leva som man är.

“Man får nog leva själv som man är, man kan inte göra om sig så mycket, det är bara det”, säger hon till Sveriges Radio.

Ålderdom – bara en social konstruktion?

Kronologisk ålder är inte alls någon bra ålderdomsmarkör, visar ny forskning. Så här vet du hur gammal du egentligen är.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS