News55

Livsmedlen som kan få dig att åldras snabbare

En kvinna som är både ung och gammal. Här är sex livsmedel som kan få dig att åldras snabbare
Här är sex livsmedel som kan få dig att åldras snabbare. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Vi vet att maten vi äter påverkar både vår hälsa, vår vikt och vårt humör. Nu visar ny forskning att kosten också kan påverka hur vi åldras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera studier har tittat på sambandet mellan populära dieter och hur vi åldras, Exempelvis har medelhavskost visat sig bromsa åldrandeprocessen, det skriver Fortune.

Livsmedel som är rika på antioxidanter och näringsämnen som vitamin E och kolin verkar ha en skyddande effekt på vår kognitiva hälsa. 

Men det finns också livsmedel som kan snabba på vår åldrandeprocess.

“Det finns mycket socker, fett och salt, konserveringsmedel … och andra kemiska föreningar. Dessa typer av livsmedel leder till ett inflammatoriskt svar som kan påverka vårt DNA på ett negativt sätt, vilket kan leda till åldrande”, säger Raelene Brooks till Fortune.

Hon är dietist och dekanus vid College of Nursing vid University of Phoenix i Texas, USA.

Här är sex livsmedel som kan få oss att åldras snabbare:

Mejeriprodukter

Att dricka mjölk har associerats med en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet och kolorektal cancer, men ett ökande antal studier har tittat på nackdelarna med mejeriprodukter.

ANNONS

Standardmjölk kan vara särskilt problematisk. Den har kopplats till högre frekvens av prostatacancer och Parkinsons sjukdom samt till ökat biologiskt åldrande och högre nivåer av kognitiv nedgång hos äldre vuxna.

ANNONS

Kaffe

Åe 2021 fann en studie att personer som drack mer än sex koppar kaffe per dag tenderade att ha mindre hjärnvolym och 53 procent högre risk att få diagnosen demens, jämfört med personer som drack mindre kaffe.

Forskning har till och med funnit att varje 100 milligram koffein, vilket ungefär motsvarar en kopp kaffe, kan kopplas till 2,4 år av accelererat åldrande.

Alice H. Lichtenstein, ledare för Cardiovascular Nutrition Team vid Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging vid Tufts University i Boston, USA, påpekar att det dock finns många fler studier som tyder på att det finns fördelar med kaffe.

Måttliga mängder kaffe har kopplats till många hälsofördelar, från förbättrad muskelstyrka till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

En studie har till och med funnit att de som drack mellan 1,5 och 3,5 koppar kaffe per dag hade 21 procent mindre risk att dö under studieperioden än de personer som inte drack kaffe.

Kolhydrater

ANNONS

Keto-dieten med högt proteininnehåll och lågt kolhydratinnehåll kan få dina organ att åldras snabbare.

Forskningen är motsägelsefull, men en sak är klar, kolhydrater utlöser ett inflammatoriskt svar och det har en negativ inverkan på vår hälsa. 

Raelene Brooks menar att vi inte behöver avstå från pasta och bröd utan menar att vi ska äta det med måtta.

Stark mat

För mycket kryddor i maten kan ge högre risk att utveckla demens.

Forskare följde en grupp äldre kineser i 15 år och fann att de som åt mer än 50 gram chili om dagen hade lägre kognitiva poäng än de som åt mindre kryddstark mat.

Raelene Brooks tycker att det är bättre att välja färska kryddor än processade alternativ på grund av att kombinationen av konserveringsmedel och natrium som finns i vissa förpackade kryddor och varma såser kan påverka hjärnan.

Salt

ANNONS

För mycket salt är inte bra får hjärtat och för mycket salt i kosten kan höja blodtrycket. 

“Högt blodtryck är förknippat med ökad risk för stroke, hjärtsjukdomar och åldersrelaterade kroniska sjukdomar”, säger Alice H. Lichtenstein till Fortune.

Salt gömmer sig i allt från kryddor och spannmål till smältost. De här dolda källorna till salt kan skada hjärnan.

En studie som definierade hög saltkonsumtion som mer än 12 000 milligram, eller 2,1 teskedar, per dag, kopplade hög saltkonsumtion till lägre kognitiv funktion och en 330-procentig ökning av risken för kognitiv funktionsnedsättning.

Artificiella sötningsmedel

En studie visar att en dietläsk per dag kan associeras med en ökad risk för demens, en annan studie visar att högre konsumtion av artificiella sötningsmedel kan kopplas till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, inklusive hjärtinfarkt och stroke. 

Alice H. Lichtenstein menar att länken i studierna är tunn och noterar att den kan hänföras till andra riskfaktorer, som kost med mer rött och processat kött och ultraprocessade livsmedel.

Raelene Brooks är mindre skeptisk till resultaten.

ANNONS

“Artificiella sötningsmedel är konstgjorda kemikalier utformade för att lura hjärnan att tro att den äter socker men utan kalorierna. Varje gång du har den typen av förening som triggar hjärnan (och orsakar) inflammation är det negativt”, säger hon till Fortune.

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött

En ny studie har visat att speciellt dietdrycker och ultraprocessat kött är farliga för hälsan på längre sikt och ökar risken att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar vid regelbunden konsumtion.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS