News55

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation

Frukt och grönsaker på ett fat. Frukt och grönsaker finns bland de livsmedel som minskar inflammation i kroppen, så nästa gång du känner att du behöver tröstäta något gott är det bättre att ta en frukt än välja fabrikstillverkade snacks
Frukt och grönsaker finns bland de livsmedel som minskar inflammation i kroppen, så nästa gång du känner att du behöver tröstäta något gott är det bättre att ta en frukt än välja fabrikstillverkade snacks. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

När vi tröstäter tar vi ofta till sådant som kan orsaka inflammation i kroppen, det finns dock livsmedel som är antiinflammatoriska. Här är några av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi stressäter tar vi ofta någonting ohälsosamt som inte är bra för oss. Enligt forskning ökar stekt, fet, sockerhaltig och ultraprocessad mat inflammation i våra kroppar, det skriver Fortune.

Inflammation

Inflammation är immunsystemets svar på den stimulans en skada eller en infektion ger.

Lite inflammation är faktiskt bra för oss eftersom det ökar blodflödet och skickar rätt immunceller till det drabbade området så att kroppens immunförsvar sätter igång.

Men låggradig inflammation som håller i sig länge, exempelvis sådan som orsakas av konstant stress, ökar risken för kronisk sjukdom och skapar mer ångest, vilket förvärrar de känslor som får oss att tröstäta.

ANNONS

Antiinflammatoriska livsmedel

Processade livsmedel med högt sockerinnehåll som många gärna tröstäter är pro-inflammatoriska, men det finns andra livsmedel som faktiskt kan dämpa inflammation i kroppen.

Antiinflammatoriska livsmedel är rika på växtföreningar som polyfenoler och naturliga antioxidanter som hjälper till att minska oxidativ skada på kroppens vävnader. 

ANNONS

Några sådana livsmedel är frukt, grönsaker, fullkorn, bönor, fisk, fågel, nötter, frön och olivolja.

Den Harvard-utbildade näringspsykiatern och författaren Uma Naidoo säger att den som lider av kronisk stress kan få lindring med hjälp av antiinflammatorisk kost, men med några varningar.

Hon säger att det aldrig bara är en sak, vare sig i livet, inom medicinen, eller inom hälsa. 

“Ett holistiskt förhållningssätt till stress innebär lite mindfulness och motion, såväl som bättre mat. Men om du bara kan välja en sak att fokusera på, välj kosten, absolut. Mat kan göra skillnad”, säger hon till Fortune.

Bra för tarmfloran

Stresshantering genom kosten är dock ingen snabb lösning, men det kan fungera. Uma Naidoo menar att maten är en av grundpelarna för hälsa.

Att äta en antiinflammatorisk kost handlar helt enkelt om att eliminera inflammatorisk mat från din kost, det kommer förbättra din energi, ditt humör och din sömn.

Att konsekvent äta antiinflammatorisk kost kommer enligt Uma Naidoo förändra ditt matsmältningssystem på ungefär en månad. 

ANNONS

“Många av oss går runt med inflammation i tarmen som är relaterad till maten vi äter, och läkning av tarmen tar cirka 28 dagar”, säger hon till Fortune. 

Du bör som regel äta färre processade livsmedel och mer hela livsmedel. En sådan förändring kommer ha bestående fördelar för din fysiska och mentala hälsa.

En studie från 2020 visar att en medelhavsdiet, som till stor del består av fisk, fågel, frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter, minskar inflammation i kroppen genom att förändra de bakterier som lever i matsmältningssystemet.

Probiotiska och fermenterade livsmedel kan också förbättra tarmens bakterieflora.

Minskar stresshormon

Hormonet kortisol produceras när vi är stressade. Binjuren släpper ut det när vi är i en stressig situation och det hjälper oss att hantera vår reaktion som i farliga situationer i naturen var att antingen att kämpa eller att fly. 

Mat som innehåller mycket magnesium kan hjälpa kroppen att metabolisera kortisol så att det inte stannar kvar i kroppen för länge. Magnesium kan även främja avslappning.

Livsmedel som innehåller mycket magnesium är avokado, bananer, broccoli, mörk choklad, pumpafrön och spenat.

ANNONS

“Vitlök är ett prebiotikum som hjälper till att balansera din tarm genom att stimulera hälsosam bakterietillväxt. Och gurkmeja påverkar hippocampus, som är en del av hjärnan som hjälper till att reglera stresshormoner”, säger Uma Naidoo till Fortune.

Örter och kryddor som reglerar stresshormoner är vitlök, gurkmeja, ingefära, kanel och cayenne.

Bekämpar fria radikaler

Fyto-näringsämnen är föreningar som ger växter sina rika färger och de flesta frukter och grönsaker är fulla av dem. 

Gula, blåa och gröna frukter och grönsaker laddar dig med inflammationsskydd.

Livsmedel som bekämpar fria radikaler är bladgrönt, blåbär, jordgubbar, morötter, sötpotatis, björnbär och rödbetor.

Maten som minskar din uppblåsta mage

Det är jobbigt när magen känns uppblåst och spänd, det kan orsakas av gaser eller vätska men det finns mat som kan minska symtomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS