News55

Nässlor - både ont och gott

Brännässlor är också nyttiga
Det är ingen fara att bränna sig på nässlor, men det gör förstås ont, men smörjar man på en salva försvinner smärtan ganska snabbt. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Har du bränt dig på en nässla är det ingen fara trots att det smärtar och kliar: Huden har blivit irriterad eftersom brännässlor är fulla med små brännhår som är kopplade till en giftblåsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kommer man åt en brännässla utsöndras giftet och huden irriteras av ämnet histamin.

Nässlor är vanligt förekommande i den svenska naturen och barn bränner sig ofta på dem eftersom de leker lite överallt.

Nässlor växer över hela Sverige och främst på kväverik mark i närheten av gårdar, vid ängsmarker, betesmarker, åkrar, vägkanter, trädgårdar och i diken. Det är också vanligt att man finner dem längs gamla husväggar där man inte klippt gräset på länge.

Tänk på detta om du bränner dig

Om man bränner sig ska man helst undvika att röra huden eftersom den kan bli ännu mer irriterad av de små nässelpartiklarna, enligt Land.

Det är bra att skölja av huden med kallt vatten eftersom det både lindrar smärtan och samtidigt sköljer bort partiklarna som annars blir kvar, vilket man inte vill.

Man kan stryka på kylande kräm, lokalbedövande salva eller hydrokortisonkräm på den irriterade huden eftersom det lindrar inflammationen och smärtan. Barn under 18 månader ska inte behandlas med sådana krämer på grund av att deras hud är extra känslig.

Ett annat knep är att ta en tejpbit som man först trycker mot ett tygstycke för att få bort en del av “klibbet”. Lägg sedan tejpen försiktigt mot huden och dra bort den. Nässelpartiklar följer med på ett enkelt och snabbt sätt.

ANNONS
ANNONS

Nässlor kan även ätas

Nässlor anses nyttiga och kan användas i matlagning eller till te. Man kan blanda nässelblad och andra örter och sedan hälla varmt vatten över. Låt det dra en stund för att bättre känna både doft och smak.

Man kan också stuva bladen precis som man stuvar spenat eller fräsa dem någon minut med lite vitlök och olivolja i en panna. Det blir utsökt gott, liksom det blir när man gör nässelsoppa.

Om man ska använda nässlor i matlagning, är det på våren eller försommaren som de är som godast och har mest smak.

Även bra för hundar och hästar

Nässlan är en av de växter som innehåller flest antal mineraler och som är bra både för människa och djur. Den innehåller rikligt med C-vitamin och folsyra, vilket främjar upptag av järn.

Nässlor innehåller även kisel, järn, kalcium, svavel, magnesium, mangan, zink, krom, aminosyror samt B2-, B3-, B5- vitaminer. Den innehåller även flavonoider och klorofyll, vilket är ett bra tillskott för hästar, speciellt under vintersäsongen, rapporterar Chiadegracia.

Man kan även ge torkade nässlor till hundar om de behöver extra järntillskott.

ANNONS

häst 500 kg:

1 msk – 0,5 dl /dygn

Hund:

1/3 tsk – 1 msk/dag 

Läs också:

Så startar du en örtträdgård på balkongen

Växter pratar och slår ut bladlöss

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS