News55

Nytt grepp mot ofrivillig ensamhet hos äldre

Nytt grepp mot ofrivillig ensamhet hos äldre
Ett nytt projekt ska bekämpa ofrivillig ensamhet hos äldre. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Ofrivillig ensamhet hos äldre är ett stort problem. Nu testas ett nytt grepp med hälsosamtal för att motverka detta. Det har redan fallit mycket väl ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillsammans med företaget Seniorglädje riktar sig Sigtuna kommun till kommuninvånare över 80 år genom hälsosamtal. Samtalen genomförs av Seniorglädjes hälsocoacher, som själva är pensionärer och tar cirka en timme.

Enligt en nationell befolkningsundersökning som gjorts av Folkhälsomyndigheten är det just den äldre befolkningen, tillsammans med unga vuxna, de som har mest besvär av ensamhet och isolering.

Fånga upp ensamma

Syftet är att fånga upp signaler om social isolering och informera om vilka senioraktiviteter som finns i kommunen. Man riktar sig till de som inte riktigt fångas upp, till exempel äldre som varken har hemtjänst eller bor på äldreboende. En sammanställning av de första samtalen visar att var femte äldre som fortfarande bor hemma besväras av ensamhet, samtidigt som hälften vill testa någon av kommunens olika aktiviteter, framgår av ett pressmeddelande.

– Nu när vi kommit en bit in i projektet märker vi att det finns många äldre som vill delta på aktiviteter och även har bra idéer på nya initiativ, säger Cecilia Sidmalm, VD för Seniorglädje. Exempelvis har det kommit upp förslag på dansaftnar, körsång och självförsvarskurser. Vi får även tydlig feedback på att det betyder mycket att kommunen lyssnar på dem.

Äldre leder samtalen

En sammanställning av de första 89 samtalen visar att 21 procent säger själva att de besväras av ofrivillig ensamhet. Samtidigt uppger 47 procent att samtalet har ökat intresset för att delta på en aktivitet.

– Att de som leder samtalen själva är seniorer ser jag som ett stort plus, säger Annika Vogel. De har förståelse och kunskap om seniorlivets fördelar och utmaningar. Det är också bra att de som önskar fortsätta arbeta lite efter att ha gått i pension får möjlighet till det.

ANNONS

Läs mer:

Så kan ofrivillig ensamhet motverkas

Därför ska du söka hjälp vid ofrivillig ensamhet

Så ska ensamhet minska bland seniorer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS