News55

Psykolog: Så mår du bra i höst

Artikelbild
Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 04 sep. 2023

Kanske känns det lite deppigt att sommaren är över och den mörka hösten närmar sig? Här kan du läsa goda råd för att må bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Stressen för en hel del personer är just nu ganska hög, säger psykologen Johan Waara till TT.

En regnig semester, följd av terrorhot och tuffa ekonomiska tider är flera faktorer som gör att det kan kännas extra tungt att möta hösten i år.

– Man kanske är besviken på sommaren. Man kanske hade hyrt en stuga på Öland, men det blev bara regn, skit och bråk. Samtidigt är ekonomin dålig, och man känner en oro för omvärlden. Då står man med ett ganska högt stresspåslag inför hösten som ger en oro, säger Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet, rapporterar TT.

Koppla bort

Hur ska man då tänka inför hösten? För att hålla oron på en rimlig nivå kan det ibland vara bra att koppla bort nyhetsflödet och ägna sig åt andra saker, tipsar Siri Helle.

– Det är bra att hålla sig uppdaterad. Men det är i sådana här tuffa tider som man mer än någonsin behöver ta sig tid för de där sakerna som laddar batterierna, som ger en energi och tillförsikt, säger hon till TT.

Ett råd är att skriva en lista på saker som man tycker om att göra. Glädjeämnen, saker som man tycker om att göra och som får en på bättre humör. Och sedan ser man till att boka in de sakerna, framhåller Siri Helle.

ANNONS

Vardag och silverkanter

ANNONS

Hon tipsar också om att boka in återkommande aktiviteter.

– Till exempel en kurs, eller att man bestämmer med en kompis att träna en viss dag. Då behöver man inte tänka efter så mycket, utan det går på rutin, säger hon.

När det kommer till guldkant i tillvaron kan den ekonomiska situtionen göra att man inte har råd som förut, till exempel med restaurangbesök, weekendresor och spaupplevelser.

Här är tipset att inte bara ställa in – utan se till att ersätta aktiviteten med något annat som man faktiskt har råd med.

– Man kan göra guldkanterna till silverkanter i stället, säger Helle.

Hjälpa andra

Något som är värt att tänka på är att man i tuffa tider kan bli helt uppslukad av sin egen situation. Att får distans kan vara att räcka ut en hand och ställa upp för någon annan.

– Det kan faktiskt göra mycket för hälsan. Att hjälpa någon att flytta, att ställa upp för någon. Det kan göra att man inte blir så insnöad, säger Siri Helle.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS