News55

Så förbättrar du dina blodsockernivåer

Bärbar teknik. Det finns bättre sätt att hålla ordning på sina blodsockernivåer än med bärbar teknik, så kallade wearables
Det finns bättre sätt att hålla ordning på sina blodsockernivåer än med bärbar teknik, så kallade wearables. (foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Det har har blivit en ny hälsotrend att konstant spåra sina blodsockernivåer med bärbar teknik, så kallade wearables, så här kan du förbättra dina nivåer utan tekniken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wearables gör att människor kan övervaka eventuella förändringar i sina blodsockernivåer efter varje måltid eller aktivitet, det skriver Business Insider.

Ingen nytta

Deena Adimoolam, specialist på diabetes, fetma och endokrinologi, är dock inte imponerad av den här nya trenden.

“Jag ser ingen användning av att spåra blodsocker för dem som aldrig har diagnostiserats med prediabetes eller diabetes,” säger hon till Business Insider.

Hon menar att det för de flesta är ett misstag att tro att en plötslig höjning av blodsockret efter att ha ätit är ett problem.

“Blodsockernivåerna fluktuerar under hela dagen. Det är inte normalt att ha samma blodsockernivåer under hela dagen,” säger hon till Business Insider.

ANNONS

För mycket socker

För att förebygga prediabetes och diabetes rekommenderar Deena Adimoolam att friska människor i stället för att fokusera på sitt blodsocker, fokuserar på enkla hälsosamma vanor som att hantera stress, träna och sova tillräckligt.

ANNONS

Allt vi äter kan påverka vårt blodsocker och det är inte dåligt, men att äta och dricka för mycket socker kan ge hälsorisker.

Läsk, godis och bakverk är uppenbara sockerkällor, men smaksatt yoghurt, kryddblandningar och processade livsmedel kan innehålla oväntat mycket socker. 

I motsats till hel frukt som innehåller fibrer som hjälper till att bromsa upptaget av socker kan även fruktjuice med naturliga sockerarter innehålla väldigt mycket socker.

Experter föreslår att du ska försöka begränsa din sockerkonsumtion till högst 20 till 25 gram per dag.

Kropssammansättning

Sockerhaltiga drycker och godsaker öka sannolikheten för att du konsumerar fler kalorier än du behöver, vilket kan bidra till viktökning och högre risk för kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes.

Övervikt är en känd riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes. Body mass index, BMI, används ofta men det är inte en perfekt indikator på den allmänna hälsan.

Ett bättre sätt att hantera din vikt och förstå din risk att drabbas av kronisk sjukdom är att titta på din kroppssammansättning, förhållandet mellan kroppsfett och mager kroppsmassa. 

ANNONS

Det mäts genom att skanna kroppen med röntgenstrålar för att se hur mycket muskler, ben och fett som finns i din kropp.

Röra på sig

En annan stor riskfaktor för prediabetes och typ 2-diabetes är enligt forskning att sitta still för mycket.

Att röra sig mer kan förbättra humöret och ge mer energi samt hålla ämnesomsättningen frisk.

Träning är inte bara bra för blodsockernivåerna, det kan också hjälpa till att avvärja andra hälsorisker som hjärtsjukdomar och cancer. Dessutom kan det förbättra din livskvalitet när du åldras.

Sömn och stress

Sömn har en enorm inverkan på ditt blodsocker.

De flesta vuxna behöver sju till nio timmars sömn per natt, för lite sömn kan höja dina blodsockernivåer. Forskning tyder på att det till och med kan öka risken för överätande och, i förlängningen, viktökning.

ANNONS

Stress är en stor och underskattad faktor för blodsockernivån. Över tid kan de hormoner som är förknippade med mental och fysisk stress störa hälsosamma blodsockernivåer.

Deena Adimoolam rekommenderar meditation, mindfulness och positivt tänkande för att hantera stress. Forskning tyder på att skonsam, avslappnande träning, som exempelvis tai chi, kan hjälpa till att minska stress.

Därför ska du äta mindre socker

De flesta vet att det inte är bra att äta för mycket socker men det kan vara svårt att undvika eftersom det är väldigt lättillgängligt och dessutom finns dolt i mycket vi äter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS