News55

Så kan du rädda din relation – på 30 sekunder

Så kan du rädda din relation –  på 30 sekunder
Att fånga små tillfällen i vardagen och visa kärlek kan göra stor skillnad i en relation. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Kanske har du hört talas om hälsosamma mikrovanor när det kommer till kost och träning? Det kan även användas i din relation med god effekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikrovanor handlar om att lägga till många små insatser för att få en god helhet. Det är inte krävande tidsmässigt, är lätt att komma igång och i slutändan finns stora vinster. När Sveriges ledande hälsoprofiler gjorde en trendspaning inför det nya året, nämndes just mikrovanor som något många kommer anamma.

Tänka förebyggande

När det kommer till hälsosam mat kan det till exempel vara att tillsätta någon välgörande ingrediens i vardagsmaten, till exempel toppa frukosten med nyttiga frön och bär. I ett stillasittande jobb kan man göra korta rörelsepauser ofta för att slippa värk. Rensar man ogräs i en trädgård korta stunder varje dag slipper man lägga timmar på arbetet sedan när det har växt igen. När många liknande, små saker läggs till på olika områden kan det göra stor skillnad.

På samma sätt kan man jobba i en relation, skriver tidningen MåBra.

Relation i vardagen

Många tänker på romantik i form av middagar, uppvaktning med blommor och presenter. Eller kanske lite större upplevelser då man till exempel reser bort tillsammans och ägnar sig åt varandra. Men det vardag som vi har mest av i livet. Dessa stunder kan vara ännu viktigare att fånga för att hålla liv i glöden i vardagsstressen. Det är där som mikrovanorna kommer in.

Mikrovanor i förhållandet bygger på interaktioner som är max 30 sekunder långa.

Det handlar om att se möjligheterna att visa uppskattning och ömhet för din partner. Även att ta tillvara på korta stunder som flimrar förbi i vardagen. Till exempel när du lämnar eller kommer in i ett rum där din partner är. Det kan vara en kärleksfull blick, en puss, en mjuk hand på axeln innan samtalet om middag och logistik tar vid. Eller kanske ett sms med ett “Älskar dig” på lunchen.

ANNONS

Det börjar med medvetenhet och inställning. Om du lyckas med att infoga mikrovanor några gånger om dagen i din relation kan det göra stor skillnad. Både för stämningen, värmen och vi-känslan mellan dig och din partner, tipsar MåBra.

Läs mer:

Här är hotet mot våra kärleksrelationer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS