News55

Så kan du slippa operation mot artros

Så kan du slippa operation mot artros
En operation på grund av höftsmärta går i många fall att slippa, menar fysioterapeuten Christina Peick. Foto: Ingvar Karmhed SvD/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Många svenskar lider av höftsmärta på grund av artros. Men genom en åtgärd i vardagen kan det gå att slippa operation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ont i höfterna är ett vanligt problem. Det kan orsakas av allt från stukningar till inflammation i en slemsäck. Men hos vuxna över 45 år är artros den vanligaste orsaken, skriver Hemmets Journal. 

Livsstilen, med kost och träning, har stor inverkan. Många äldre slutar med motion och tillsammans med en viktuppgång är det inte ovanligt att artrosen kommer smygande.

Mer än 500 miljoner människor världen över har artros. Sjukdomen är svår att diagnosticera och kan skada dina leder långt innan den upptäcks.

De är i riskzonen

Artros i höften orsakas av att brosket skadas på grund av slitage. Då ökar också friktionen på benet och det kan leda till smärta, minskad rörlighet och hälta. Det är artros som är orsaken till de allra flesta höftoperationer, skriver tidningen.

“Ärftliga faktorer spelar en roll när det gäller att utveckla artros i höften. Men du är också i riskzonen om du har levt ett hårt liv med repetitiva tunga lyft och olämpliga vridningar av höfterna. Eller om man har varit undernärd eller är rökare, säger fysioterapeuten Christina Peick till Hemmets Journal.

Det är fler kvinnor än män som upplever höftsmärta. Detta beror dels på att kvinnor föder barn och dels på det bredare bäckenet gör att kvinnor har en större vinkel från höft till knä. Detta kräver starkare höfter.

Män tenderar också att gå rakare än vad kvinnor gör.

ANNONS

De flesta utvecklar en åldersrelaterad artros när de blir äldre. Men den kan vara mild och behöver inte vara en anledning till oro.

ANNONS

Operation överflödig

Men det finns något man kan ägna sig åt för att skjuta upp en operation eller till och med göra den helt överflödig. Och det är att träna. Detta gäller även med en höft som är allvarligt påverkad av artros.

“Det finns träning som är speciellt utvecklad för personer med artros i höfter eller knän. Det är styrketräning med fokus på kroppens bakre kedja och studier visar att denna form av träning några gånger i veckan i 8–12 veckor verkligen kan göra skillnad. Jag rekommenderar alltid att börja där. Kirurgi bör endast övervägas om det är den enda utvägen, eftersom det alltid kommer att vara förknippat med risker”, säger Christina Peick till tidningen.

Fakta:

Cirka 28 000 höftledsproteser sattes in i Sverige år 2022. 85 procent av de som opererades var över 60 år gamla.

Källa: Svenska ledprotesregistret

Läs vidare:

Christina Schollin: “Så lindrar jag min artros”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS