News55

Sommartid påverkar både vår hälsa och vårt beteende

En kvinna ställer om klockan. Sommartid infördes för att spara el men fyller knappast längre den funktionen, i stället påverkar den vårt beteende på ett ohälsosamt sätt
Sommartid infördes för att spara el men fyller knappast längre den funktionen, i stället påverkar den vårt beteende på ett ohälsosamt sätt. ( Foto: Marcus Ericsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Sommartid kan störa våra inre kroppsklockor och göra att vi får svårare att sova. Nu visar en ny studie att den också kan påverka vårt beteende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idén med sommartid kom för att maximera dagsljuset och på så vis spara på el. I Sverige infördes sommartid 1980, det gjordes för att synkronisera med våra grannländer.

Påverkar våra vanor

I dag kan dock sommartiden göra att vi ökar vår energianvändning för uppvärmning och luftkonditionering, det skriver Newsweek.

Att vi inte sparar el så som det är tänkt är dock inte det enda vi behöver oroa oss för när det gäller sommartiden.

Experter har varnat för att förändringen i vår dagliga exponering för ljus kan störa våra inre kroppsklockor och göra det svårare att sova.

Med tiden kan den här tidsomställningen även hota vårt fysiska och psykiska välbefinnande, det visar en ny studie.

När vi genom att ställa om klockan avsynkroniserar våra kroppsklockor kan vårt beteende påverkas, det gäller särskilt våra hälsosamma vanor.

ANNONS

Sommartid och konsumentbeteende

ANNONS

“Det finns en hel del forskning inom hälsoområden relaterat till hur välbefinnande påverkas av sommartid”, säger Ram Janakiraman i ett pressmeddelande.

Han är professor i marknadsanalys vid North Carolina State Universitys Poole College of Management, och förklarar att han och hans kollegor ville utforska hur sommartid påverkar konsumentbeteende för att få ny kunskap om hur den påverkar de beslut vi fattar.

För att undersöka sommartidens effekter på våra beslut analyserade forskarna data som samlats in från en kohort av deltagare som var representativ för USA.

Mobiltelefoner hade använts för att registrera detaljerad information om deltagarnas konsumtion av snacks. Uppgifterna samlades in av ett amerikanskt snackföretag mellan 2004 och 2010.

Konsumtion dagarna runt sommartid

Enligt Ram Janakiraman är den datauppsättning de använt anmärkningsvärd eftersom den sträcker sig över flera år och specifikt spårat vad folk åt.

“Många andra datauppsättningar tittar på vad folk köper, eller förlitar sig på att folk kommer ihåg vad de har ätit. Denna data samlades in med en metod som fick studiedeltagarna att ange sin konsumtion i ögonblicket”, säger han i pressmeddelandet.

Datan inkluderade deltagarnas konsumtionstrender under dagarna som ledde fram till sommartid och dagarna efter den, samt data från delar av USA som inte har sommartid, den datan fungerade som kontrollgrupp.

ANNONS

Träning dagarna runt sommartid

Forskarna hämtade även data från ett företag som driver hundratals fitnesscenter över hela USA som också träckte sig över tiden innan och efter sommartid.

Data både från de delar av USA som har sommartid och från de delar som inte har det ingick i fitnessdatan så att det fanns en kontrollgrupp.

När all data hade analyserats framgick det tydligt att människor åt mer processade mellanmål och gick mer sällan på gym dagarna efter att sommartid hade börjat.

Varningen: Ät inte ultraprocessad mat.

Ultrarocessad mat är rent av dålig och kan orsaka negativa hälsoeffekter i ett längre tidsperspektiv – ofta med multipla symptom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS