News55

Sov hela natten med ett tyngdtäcke

tyngdtäcke
Den lugnande effekten av täcket kan bidra till att skapa en känsla av trygghet och komfort. (Foto: AP / Shizuo Kambayashi / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

En god natts sömn är livsviktig för vår hälsa och vårt välbefinnande, inte minst hos seniorer. Men hur kan du egentligen förbättra din sömn? Svaret lyder tyngdtäcke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre kämpar med sömnproblem, något som kan påverka livskvaliteten mycket negativt.

Men en ny lösning har fått uppmärksamhet: tyngdtäcken.

sömnproblem
Utöver en förbättrad nattsömn, rapporterade deltagarna en positiv förändring i deras allmänna hälsa och livskvalitet.
(Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Ett tyngdtäcke är ett täcke som just är tyngre än vanliga täcken, oftast fyllda med små glas- eller plastpärlor som är jämnt fördelade för att skapa en mild och jämn tryckfördelning över kroppen. Denna typ av täcke ger en känsla av omslutning och trygghet, liknande en kram, vilket kan bidra till en lugnande effekt i kroppen, skriver Senioren.

Forskning bevisar

Enligt en nyligen publicerad avhandling från Högskolan i Halmstad, kan tyngdtäcken kan ha positiva effekter på sömnen. Trycket från täcket kan bland annat bidra till smärtlindring samt dämpa ängslighet och oro.

“I min forskning har jag sett att utöver att förbättra sömnen, kan tyngdtäcken också bidra till ökat välbefinnande, lugnande av känslomässigt oroliga tillstånd, förbättring av kognitiva funktioner och ökning av näringsstatus och daglig aktivitet”, säger Eva Hjort Telhede vid Högskolan i Halmstad.

Studien, som utfördes på 12 olika äldreboenden, visar att tyngdtäcken kan erbjuda flera fördelar för seniorer. Förutom att förbättra sömnkvaliteten kan de också öka energinivåerna under dagen.

ANNONS
ANNONS

Hur tungt är för tungt?

När det gäller att välja ett tyngdtäcke är det viktigt att ta hänsyn till personens vikt och behov, förklarar CURA, experter på tyngdtäcken.

Täcket bör vanligtvis väga omkring 10% av personens kroppsvikt för att ge optimal effekt utan att kännas för tungt eller obekvämt.

Det är också viktigt att täcket är tillverkat av material som är bekväma och andas väl, för att undvika överhettning.

Se även:

Sover på balkongen och mår gudomligt. Hälsa55

Forskare: Du är förlamad under delar av din sömn. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS