News55

Tre vardagshjältar som hjälper din hälsa på traven

Artikelbild
Grönt är skönt och väldigt nyttigt, men kanske får du inte i dig alla dessa vitaminer varje dag. Då kan ett vitamintillskott utgöra ett bra komplement. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Ett äpple om dagen håller som bekant doktorn borta. Men hur blir det om vi inte äter det där äpplet, och vilka komplement kan man tänka sig istället? Här kommer svaret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du har garanterat hört det förut, men vi säger det en gång till: riktig mat är den absolut bästa källan för näringsämnen.

Så är det bara.

Med det sagt finns det förstås stunder i vardagen då den nyttiga maten halkar långt ned på vår prioriteringslista och matkvaliteten följaktligen blir därefter.

Det är där kosttillskott i form av vitaminer och mineraler ofta kommer in i bilden. Och de kan förstås vara fördelaktiga – men då som ett komplement till en redan hälsosam livsstil och inget annat.

Här tipsar vi om tre sådana vardagshjältar och vad de kan göra för dig.

Någon quick fix finns det tyvärr inte. En lite knuff i rätt riktning kan du däremot få med rätt kosttillskott.
Någon quick fix finns det tyvärr inte. En lite knuff i rätt riktning kan du däremot få med rätt kosttillskott. (Foto: Pixabay)

1. Starka ben med kalcium

  ANNONS

  Om du någon gång uppmanat ditt barn att dricka upp sin mjölk vet att det bygger och bibehåller starka ben. Kalcium finns även i gröna bladgrönsaker.

  Vanligt när vi kommer uppåt i åldrarna är dock att vi glömmer att kalcium faktiskt gör annan nytta också. Till exempel att hjälpa ditt blod koagulera och reglera din hjärtrytm, men även reglera nerver och muskler, skriver Fortune.

  Ditt dagliga kalciumbehov ökar dessutom efter att du passerat 50 år, varför ett tillskott kan vara ett bra komplement.

  2. Magnesium för humöret

  Är du en van motionär känner du kanske redan till vad magnesium kan göra för dina muskler. Magnesium är även viktigt för vår immunfunktion och förebygger inflammation.

  Vad inte alla känner till är att magnesium utöver det gör gott för vårat humör. I likhet med kalcium tenderar nivåerna av magnesium att sjunka med åldern, varför det kan vara bra att fylla på.

  3. Multivitamin – en viktig mix
  Som vi redan varit inne på finns är det få mirakelkurer som leder till bättre hälsa. Än mindre förlänger livet. En näringsmässig boost kan du dock få om du adderar multivitamin i din dagliga rutin.

  Det är, precis som det låter, en mix av olika vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Kort sagt en räddare i nöden som gynnar alla åldrar och kompletterar din kost.

  ANNONS

  Kom ihåg! Konsultera alltid en läkare innan du börjar ta kosttillskott för att undvika interaktioner med mediciner eller andra hälsoproblem, skriver Fortune.

  Läs även:

  Veckans kalldusch: Tvätta dig mer sällan. News 55

  Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
  ANNONS