News55

Undvik dessa livsmedel om du har högt blodtryck

En kvinna äter chips. Chips och andra salta snacks är inte bra för ditt blodtryck
Chips och andra salta snacks är inte bra för ditt blodtryck. (Foto: TT/Claudio Bresciani/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 aug. 2024Publicerad: 19 aug. 2024

Om du har högt blodtryck är det viktigt att du tänker på vad du äter, om du vill förhindra att blodtrycket stiger råder 30 kardiologer dig att undvika dessa livsmedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Chips, salta nötter och andra snacks som innehåller mycket salt och ger ett natriumpåslag som kan höja ditt blodtryck så undvik att snaska på sådant, skriver Stars Insider.

Söta efterretter är inte heller bra eftersom för mycket socker kan orsaka viktökning och högt blodtryck, ät hellre frukt eller mörk choklad som dessert.

Detsamma gäller bakverk som innehåller mycket blodtryckshöjande socker och fett, om du är sugen på sötsaker, ta bara en liten bit eller baka själv med nyttigare ingredienser.

Godis innehåller extremt mycket socker och tomma kalorier, de ger en snabb energitopp när du är sugen på en sötsak men är en långsiktig risk för ditt blodtryck, ät hellre en frukt när du är sötsugen.

Även glass innehåller en massa fett och socker, ett nyttigt alternativ är att mixa en fryst banan eller att äta en skopa fruktsorbet.

Processad mat

Processat kött och delikatesser innehåller mycket salt och konserveringsmedel som höjer blodtrycket, för ditt hjärtas skull är det bättre att äta färskt, magert kött.

Rött kött är visserligen proteinrikt men innnehåller även mättat fett och kolesterol, magrare protein som fågel, fisk eller växtbaserade alternativ är bättre för dig.

ANNONS

Snabbmat innnehåller ofta mycket salt och fett som höjer blodtrycket, ät hemlagad mat med färska ingredienser för ditt hjärtas skull.

Det kan kännas praktiskt och nyttigt att ära soppa på burk, men dessa soppor innehåller ofta mycket salt och det är inte bra för ditt blodtryck, laga hellre egen soppa.

Fryst färdigmat innehåller ofta mycket salt och konserveringsmedel och det är inte bra för ditt blodtryck, laga i stället maten själv med färska ingredienser och frys in så mår du och ditt blodtryck bättre.

ANNONS

Bröd och nudlar

Pizza är gott, men den innehåller ett tredubbelt hot av salt, fett och kalorier, du kan göra en egen hälsosammare pizza med fullkornsmjöl, en massa grönsaker och mager ost.

Vitt bröd är näringsfattigt och innehåller salt, byt ut det mot fullkornsbröd så får du i dig mer fibrer och näringsämnen.

Snabbnudlar är fulla av salt och konserveringsmedel, fullkornspasta med grönsaker är nyttigare för både dig och ditt blodtryck.

Om dina frukostflingor är söta driver du upp både sockernivåerna och blodtrycket, välj flingor med låg sockerhalt och lägg till lite frukt som både ger sötma och näring.

ANNONS

Ost är en bra källa till kalcium men den innehåller även mättat fett och salt och det höjer ditt blodtryck, testa gärna fettsnål eller växtbaserad ost som är snällare mot hjärtat.

Fetter

Tropiska oljor som kokos- och palmolja innehåller mycket mättat fett och det är inte bra för blodtrycket, välj i stället oljor med bättre fettsammansättning.

Smör och margarin innehåller också mycket mättat fett som kan höja blodtrycket, välj oliv- eller avokadoolja för smaksättning och matlagning, de innehåller hjärtvänliga fetter.

Helfeta mejeriprodukter innehåller mättat fett och höjer därför både ditt kolesterol och ditt blodtryck, välj fettsnåla alternativ som är bättre för ditt hjärta.

Det är gott med krämig salladsdressing och bredbara pålägg men de innehåller oftast mycket fett och salt, häll i stället olivolja och vinäger på salladen och bred eempelvis hummus på mackan.

Kryddor och såser

Kryddiga såser kan innehålla en massa salt och socker, krydda i stället dina måltider med färska kryddor och örter som inte driver upp ditt blodtryck.

ANNONS

Grillsås och ketchup kan innehålla en massa socker och salt, gör hellre egna såser och använd köpta såser med måtta.

Det är gott med någonting friterat, men det är också ohälsosamt och fullproppat med salt och ohälsosamma fetter som höjer blodtrycket, grilla eller ugnsbaka i stället.

Drycker

Läskedrycker är fullpackade med socker, ibland innehåller de även koffein som höjer blodtrycket. Drick vatten om du är törstig, du kan smaksätta det med frukt, örtte är en annan hälsosam alternativ dryck.

Energidrycker piggar upp men innehåller mycket koffein och socker, en kombination som kan höja blodtrycket.

För mycket kaffe kan också tillfälligt höja blodtrycket, drick det med måtta, om du är känslig för koffeinets effekt på blodtrycket kan du även testa koffeinfritt.

För mycket alkohol kan höja ditt blodtryck, om du vill minska din alkoholkonsumtion men ändå dricka något som känns festligt kan du byta ut alkoholen mot kolsyrat vatten med lite fruktjuice.

Sänk ditt blodtryck – med enkelt kostråd

Genom att följa ett enkelt kostråd kan du förbättra hälsan och ditt blodtryck. Det rapporterar Illustrerad vetenskap.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS