News55

Vi skrattar hundrasismen i ansiktet

Artikelbild
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 jan. 2016

I slutet av förra året blev vår familj med hund igen. Den mest charmerande, vänliga och fullständigt hjärtsmältande hunden jag har haft förmånen att lära känna flyttade in hos oss. Du som någon gång blivit handlöst förälskad i en hund vet vad jag pratar om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Hund och katt istället för lyckopiller

Jag inser att det kanske låter larvigt, men att höra snarkningarna när hans tunga huvud vilar i mitt knä i tv-soffan fyller mitt inre med rosa bomull (till skillnad från när jag hör min mans snarkningar). Och de blöta pussar jag föräras varje gång jag kommer innanför dörren, om de så bara är efter en tur till brevlådan, är en enorm källa till påfyllnad av inombordslycka. Hela hans jovialiska och lite klunsiga personlighet är helt enkelt enormt älskansvärd.

      LÄS MER: Hunden Arthur har julafton varje dag

Desto märkligare känns den när denna hund, som blir totalt ägd av våra katter och som har ett närmast mesigt kynne helt befriat från aggressivitet, möts av hatiska blickar. Av att damen med cockerspanieln på en millisekund avgör att det är säkrast att byta trottoar och fälla en argsint kommentar om hur rädd hon är om sin lille Snuffe.

Willis, som vår hund heter, började sina dagar som hemlös i San Franciscos mesta slumkvarter, varifrån han sjuk, nästan hårlös och skelettmager hamnade på ett härbärge. Vår dotter vårdade, gödde och adopterade honom för att ta med honom till Sverige. Det var inte helt oproblematiskt att flyga hem honom, eftersom ett flertal länder, exempelvis Danmark, har bestämt att hundar med en av de raser han har i sig är både oönskade och förbjudna.

      LÄS MER: Jerry – hunden som fick Viking Line att se rött

Därmed är han dömd till att leva ett liv där han med automatik och via ett snabbt ögonkast tas för farlig och någon man gör bäst i att hålla sig undan från. Allt på grund av att ett antal olämpliga hundägare hetsat sina jyckar till osunda beteenden i syfte att skapa “respekt”. (Att det går att skapa en farlig golden retriever med samma metoder verkar det inte vara någon som tänkt på.)

Detta ger en förnimmelse av hur det kan kännas att vara en bra människa, men bli ansedd som en brottsling på grund av att man är invandrare, eftersom det FINNS andra invandrare som är brottslingar.

ANNONS

      LÄS MER: Lång väntetid för att få ledarhund

På förhand gjorda dömanden, baserat på ett visst utseende eller ursprung, är dessvärre inget ovanligt i dessa dagar. “Det vet man ju hur sådana där är” muttras det i alltför många svenska hem 2016. Och till det vill jag säga: nej, det vet man inte. Det finns förstås de som matchar fördomen, men säkert kan du aldrig veta förrän du lärt känna individen i fråga. Och kanske snusat på hans pussvänliga läppar. I alla fall om han heter Willis och är en pitbullblandning. Världens finaste blandning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS