News55

Ulf Elfving: Då blev jag riktigt lycklig!

Pernilla Wahlgren, under tisdagens säsongspremiär av Allsång på Skansen, något som gjorde Ulf Elving lycklig den här veckan
Pernilla Wahlgren under tisdagens säsongspremiär av Allsång på Skansen, något som gjorde Ulf Elving lycklig den här veckan. (Foto: Caisa Rasmussen / TT)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 28 juni 2024

Hur ofta blir man riktigt glad, nästan lycklig, numera? Jag blev det två gånger i veckan som gick, av helt olika anledningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Första gången var när mänsklighet och anständighet vann över grym myndighetsmobbning och iskallt grym lagstiftning – det vill säga när 9-åriga Lisa fick besked om att hon får stanna i Sverige, där hon är född och uppvuxen, i stället för att utvisas ensam till Albanien, där hon saknar anhöriga, och där hon skulle placerats på barnhem.

Från ett fungerande familjehem i Sverige med föräldrar som älskar henne och tar hand om henne, till ingenting.

Utan att gå in på fallet i detalj, kan man konstatera att godhet och humanitet – som vi uppfattar som gamla svenska paradgrenar – efter många grymma turer i visade sig kunna besegra byråkratisk känslolöshet och den nya tidens egoism och främlingsrädsla. De senare egenskaperna hade inte Sverige när vi var små. Om jag minns rätt.

Samtidigt undrar man hur många Lisa-fall det finns i landet, som inte når fram till medierna. Och om inte lagstiftningen måste ses över.

Allsången gör mig lycklig

Ett helt annat tillfälle att bli lycklig var när Allsång på Skansen drog igång sommarsäsongen. Pernilla Wahlgren är kanske den mest självklara programledaren genom tiderna, fast nog blev man lite ängslig när hon skulle hedra sin nyligen bortgångna pappa, sjunga Taube och bli upprepat pussad på av sin mamma i publiken.

Vad skulle det bli av detta? Jo – Pernilla klarade det med bravur, som det makalösa proffs hon är, och i stället för ett stycke direktsänt pekoral blev det programmets finaste stund.

För övrigt förgylldes programmet av det säkraste kort man kan spela ut den här sommaren, de norska svärmorsdrömmarna Marcus och Martinus, lika charmiga som vanligt.

ANNONS

Från en annan värld kom hip-hop-stjärnan Adam. Hur i hela friden skulle han klara av att leda allsången i Kikki Danielssons ”Bra vibrationer”? Jodå, han såg till och med ut att tycka att det var kul.

Jag älskar de här programmen. Och sörjer följaktligen att Lotta på Liseberg inte finns längre. Lotta vill ägna sommaren mer åt barnbarnen, säger hon. Respekt.

ANNONS

Adressen som “inte finns”

Veckan i övrigt då? Almedalen? Nä tack. Jag vill ju att ni håller er vakna ett tag till.

För egen del har jag ägnat en stor del av min vakna tid, både den gångna veckan och den föregående, åt en energikrävande kamp med Dagens Nyheters kundservice. Hade beställt och fått okej för en tillfällig adressändring, vill ha den goa papperstidningen till landet under två månader.

Men brevlådan här ute i skärgården har gapat tom varje dag. Och jag har mejlat, och de har mejlat, och det heter hela tiden att ”adressen inte existerar” enligt distributören. Adressen har dock existerat i säkert ett halvsekel.

Efter tio dagar kom ett besked om att distributören – ett stort logistikföretag som heter Bonway och säger sig ”leverera punktligt och hållbart i hela Sverige” – hittat brevlådan men vägrat lägga ner tidningen i den, eftersom adressen inte existerar i deras datorer.

Kan ni föreställa er bilden: tidningsbudet står där framför vår brevlåda med en färsk DN i handen men får inte lämna tidningen i postlådan eftersom företaget hävdar att adressen inte finns!

ANNONS

Årets skönaste tid

Så, i tisdags kom ett mejl från de tappra och vänliga personerna på DN:s kundtjänst med den triumfatoriska rubriken ”Klappat och klart!” – nu skulle tidningen levereras till lådan på landet redan samma dag. Hurra! sa jag och tittade i lådan. Men ingen tidning vare sig tisdag, onsdag eller torsdag. Precis som tidigare.

Däremot – och håll i er nu – kom det en enstaka tidning i onsdags hem till brevlådan i stan. Där vi inte finns just nu.

Säkert har du som läser det här varit med om fruktlösa fajter mot frustrerande och fallerande taktik och obegripliga mänskliga missar.

Man har att välja mellan att bli vansinnig eller brista ut i hysteriskt skratt.

Men jag får väl lov att tagga ner. Det är ju ändå årets skönaste tid.

Trevlig fortsatt sommar!

Ulf Elving: Gick det inte som du ville i EU-valet?

Du som inte röstade, det vill säga nästan halva befolkningen – gnäll inte!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS