News55

Filmen om Amy Winehouse – kritikernas dom

Filmen om Amy Winehouse – kritikernas dom
Sångerskan Amy Winehouse hade en kort och framgångsrik karriär. Men privatlivet var turbulent och det skildras i den nya filmen Back to Black. Arkivbild: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Stjärnskottet Amy Winehouses korta liv kantades av stora framgångar men hade också en baksida med sorg, destruktivitet, droger och sex.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här kan du läsa hur nya filmen “Back to black” har tagits emot av kritikerna.

Amy Winehouse dog vid en ålder av 27, som så många andra kända rockikoner, däribland Kurt Cobain, Janis Joplin och Jim Morrison. Dödsorsaken i Amy Winehouses fall var alkoholförgiftning.

Filmen om Amy Winehouse – kritikernas dom
Kritikerna har sagt sitt om nya filmen som skildrar sångerskan Amy Winehouse liv. Arkivbild: Unsplash

Filmen Back to Black skildrar Amy Winehouse tidiga liv och vägen till berömmelse och skapandet av hennes banbrytande album med samma namn som filmtiteln.

Läs mer: Nu kommer filmen om Amy Winehouses tragiska liv

“Back to black är en lovsång till kärleken, livet och omöjligheten i alltsamman. Som porträtt av Amy Winehouse är det ömsint och nästan naivt”, enligt Aftonbladet.

Yle skriver att skildringen av Amy Winehouse osar av sprit sex och sorg och hyllar huvudrollsinnehavaren Marisa Abela.

“Utan hennes insats hade filmen med manus av Matt Greenhalg aldrig höjt sig över medelnivån när det gäller artistporträtt”, anser Yle.

ANNONS

Även Expressen lyfter hennes insats: “Den rätt okända Marisa Abela gör ett lysande jobb av att förkroppsliga både styrkan och skörheten i Amy, och även om rösten inte har originalets dimensioner, så herregud vem hade väntat sig det?”

Stjärnskottet Amy Winehouses korta liv

Göteborgs-Postens recensent tycker att filmen inte tillför något nytt, utan känns som en partsinlaga från pappa Mitch. Han framställs som förbluffande girig och självisk i dokumentären “Amy” från 2015 och här uppvisar han tvärtemot enbart bara goda egenskaper.

“I Back to black framstår hans relation till dottern som irriterande tillrättalagd. Även Amys känslor för farmodern har en slagsida åt det sentimentala, och Amys mamma är i princip utraderad ur historien”, skriver Göteborgs-Posten.

Svenska Dagbladet saknar vissa spår i filmen. “Det är förstås inget konstigt att manuset, författat av Matt Greenhalgh, måste göra en del prioriteringar i stoffet. Men det är lite underligt att en film som handlar om en geniförklarad musiker handlar så förtvivlat lite om själva musiken.”

Läs mer: Veckans film och serier – ikonens tragiska liv

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS