News55

Därför offrar SVT prinsessan Madeleine

Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX samt Brigitte Grenfeldt/Kungahuset.se
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 24 sep. 2015Publicerad: 24 sep. 2015

Sveriges Television har alltid haft ett kluvet förhållande till Sveriges Kungahus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Å ena sidan är man ett public service-företag som har till uppgift att förmedla vad våra officiella institutioner sysslar med; Riksmötets öppnande, Nationaldagsfirande och kungliga högtider såsom bröllop och dop.

Å andra sidan vill de radikala medarbetarna avskaffa monarkin och bara bevaka vårt kungahus med kritiskt granskande lupp. Vad SVT:s publik och licensbetalare vill kan man lätt räkna ut.

      LÄS MER: Ärkebiskopen döper prins Nicolas 

Så länge som det bara handlade om något enstaka bröllop eller begravning, samt det alltid lika omdiskuterade “Året med kungafamiljen”, kunde medarbetarna tåla monarkin i tablån. Men i takt med att kungafamiljen växer har barnen blivit både myndiga och giftasvuxna och skaffat sig barn. Det har helt plötsligt blivit en strid ström av bröllop (Victoria, Madeleine och Carl Philip) samt dop (Estelle och Leonore) och den interna kritiken har vuxit sig alltmer högljutt.

Nu offrar SVT prinsessan Madeleine för att tillfredsställa republikanerna. Det planerade dopet av Madeleines son Nicolas i oktober sänds alltså inte i SVT. Det är ett ganska litet offer sett ur SVT:s ögon. Intresset för Madeleines liv har svalnat hos tv-tittarna, främst genom prinsessans eget val att inte vara aktiv inom kungahuset.

      LÄS MER: “PR-experten – O’Neill framstår som en grottman”

Dessutom föder ju kronprinsessan Victoria barn i mars nästa år, och då har vi ännu ett dop att se fram emot på eftersommaren. Och nu är det en presumtiv tronarvinge och därmed mera intressant och mer kunglig gästlista. Det vet SVT, som hellre tar smällen från tittarna och tillfredsställer kritikerna nu för att sedan i lugn och ro planera nästa års dop. Och ändå bevaka Madeleines dop för att redovisa i julens ”Året med kungafamiljen”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]