News55

Drottningens beslut står fast

Drottning Margrethe
Danmarks drottning Margrethe under jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen. (Foto: Jonas Ekströmer / TT /)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

För ett par årsedan beslutade drottning Margrethe att frånta sin yngre son, prins Joachims barn deras kungliga titlar, vilket rev upp känslor, inte minst inom den kungliga familjen i Danmark.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att frånta en kungatitel inom en kunglig familj är ett ytterst ovanligt beslut, men drottning Margrethes beslut är välmenat. Hon ville inte betynga sina barnbarn med kungliga förplikteleser. Det är dessutom den äldste sonen Fredrik som numer regerar.

Det är Margarethes yngre son, prins Joachim vars barn fråntagits titlarna: Nikolai, 24, Felix, 21, Henrik, 15, och Athena, 12. Från och med nu får de i stället nöja sig med titlarna greve eller grevinna, enligt Hänt.

Familjen i chock

Drottning Margrethe blev beskylld för att utesluta sina barnbarn och att de känner sig berövade sina identiteter. Det var ett oväntat beslut, vilket skapade extra starka reaktioner.

Kort efter Margrethes beslut om barnbarnens titlar uttalade sig Alexandra Christina Manley, 59, för danska BT:

“Vi är alla förvirrade efter beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet har tagits ifrån dem”.

Alexandra Manley, numer skild från prins Joachim, är mor till Nikolai och Felix. Prins Joachim, numer gift med prinsessan Marie Cavallier, uttalade detta efter beslutet:

“Det är aldrig roligt att se sina barn bli illa behandlade på det här sättet. De är själva i en situation som de själva inte förstår”, sade han då till danska tidningen Ekstra Bladet.

ANNONS
Drottning Margrethe
Drottning Margrethe av Danmark (på bilden) besökte Sofiero utanför Helsingborg i samband med öppningen av det nyrenoverade slottet, här med kusin Micael Bernadotte. (Foto: Jonas Ekströmer / TT )

ANNONS

Drottning Margrethe

Man kan tycka att drottning Margrethes beslut är radikalt, men det var välmenat. Hon står fast vid sitt beslut i välmenande ordalag. För hennes del är kungliga förpliktelser inte alls något rosaskimrande liv. Det innebär i stället en massa förpliktelser.

Det svenska kungahuset erfor lite lilknande spänningar inom kungafamiljen genom att drottning Madeleines man, Chris O’Neill tackade nej till ptinstiteln eftersom han värnade sin yrkesmässiga status. Där kom visserligen beslutet inte från kungahuset.

Det brittiska kungahuset har skakats av många skandaler, men den senast stora händelsen som fått global uppmärksamhet var att prins Harry (numer hertig) avsade sig alla kungliga förpliktelser.

Drottning Margrethe abdikerade den 14 januari i år och överlämnade den kungliga titeln till äldste sonen prins Fredrik. 56 år som är far till barnen kronprins Christian, 18, prinsessan Isabella, 17, prins Vincent, 13 och prinsessan Josephine, 13.

Läs också:

ANNONS

De skapar oreda i kungahusen

Madeleine: Sagan om den motvilliga prinsessan

Så fördelas det kungliga apanaget: Får 149 miljoner kronor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS