News55

Staffordshire terrier – lojal och kärleksfull

Artikelbild
Som vuxna har staffordshire terrier ofta en tendens att vaka över små barn, vilket kan vara till stor hjälp. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Som valpar är staffordshire terrier bedårande, men fullvuxna är de riktiga muskelknippen med breda huvuden som påminner starkt om pitbulls. Men skenet bedrar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berättelser om “staffies” som älskvärda familjehundar ger en helt annan bild än den tuffa aggressiva hund som de ofta tas för.

Bullterriers omfattar en rad olika raser som har olika personligheter och utseenden. Deras historia går tillbaka till antikens Grekland och har sedan florerat i olika former i Europa. För att korta ner historien börjar vi i 1700-talets England.

Korsade terrier och bulldog

En video på Youtube berättar hundrasens historik. I England ville man avla fram en duglig kamphund som var både stark och modig eftersom det var populärt med slagsmål mellan björnar och hundar under 1700-talet.

Staffordshire terriern korsades med engelsk bulldog för att få fram de specifika drag som skulle komma att karaktärisera dessa kamphundar. Staffordshire terriern kom ursprungligen från Engelska Midlands där rasen var omåttligt populär.

Slagsmålen mellan hundar och björnar var lika barbariska som blodiga, ofta på liv och död, och de skulle så småningom förbjudas, eftersom våldsamheterna orsakade lidande som inte låg i linje med det civiliserade kolonialsamhällets framväxande.


Staffordshire terriern
Staffordshire terriern beskrivs som en lojal och kärleksfull familjehund som älskar speciellt barn. (Foto: Pixabay)
ANNONS

American bitbull terrier är helt annan hund

ANNONS

Engelska immigranter tog sedan med sig den framavlade hundrasen till USA där den fick benämningen american pitbull terrier, ofta förväxlad med american staffordshire terrier på grund av de yttre likheterna.

Den engelska bulldogen är grundstommen i deras släktskap.

Staffordshire terriern är betydligt mindre än sin släkting. Huvudet är bredare, medan pitbulls ofta har lite rundare huvuden med öron som är tätt bakåtstrukna. Medelåldern är 12 till 15 år, enligt videon på Youtube.

American pitbul
American pitbull liknar staffordshire terrier väldigt mycket. De har ju också ett starkt släktband genom den engelska bulldogen. (Foto: Pixabay)

Sex anledningar att äga en “staffie”

På MSN.com beskrivs staffies (staffordshire terrier) som extremt lojala och tillgivna familjemedlemmar med speciell förkärlek till barn, vilket gör dem till idealiska familjehundar.

De är läraktiga och glada varelser som kan få vilken hundälskare som helst att falla. Artikeln strösslade ordentligt med superlativ.

Staffies har ofta en tendens att vaka över små barn, vilket kan vara till stor hjälp. Staffordshire bullterriern Agda utsågs till årets bragdhund när hon larmade pappa Johan Saarela genom att bita honom i benet när minsta dottern Isabelle plurrade i vattnet utan att kunna simma.

ANNONS

Han kunde därmed rädda henne från att drunkna och allt slutade väl tack vare Agda, rapporterade SVD.

Hundägare har ett ansvar

Det är viktigt att hundägare är medvetna om att de har ansvar att hålla sina hundar kopplade, speciellt om de har en tendens att bli aggressiva.

Hundrasen som blev mest omhändertagen 2021 efter attacker på människor var amstaff, släkt med den amerikanska pitbullterriern. Den utgjorde 22 procent av 89 omhändertaganden, vilket News55 skrivit om tidigare.

Anledningen till att en hund går till attack är inte elakhet, utan ren instinkt. Staffordshire terriern är ju inte klassad som kamphund på samma sätt som pitbull, men det finns alltså släktdrag vilket kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på vilken hundras som passar dig.

Viktigt att komma ihåg är förstås att det inte är hundarna det är fel på om en hund är aggressiv, det är ägarna som är inkompetenta och det bästa vore kanske att införa “körkort” för att kolla lämpligheten att ta ansvar för en hund.

Läs också:

Forskare: Därför går en hund till attack

ANNONS

Därför behöver du en kontorshund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS