News55

Här är nya otippade restrenden

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 27 okt. 2023Publicerad: 27 okt. 2023

Länge har det populära valet för en weekendresa eller en semester varit att få leva i lyx. Men inte längre. Nu har en ny otippad reseform tagit fasta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När svenskar åkt på semester genom åren så har många åkt långt bort till värme för att slappa av. Göteborgs Posten har dock upptäckt en ny trend – nämligen ledighet utan mobil, tak och mat. Den digitala detoxens era verkar vara här. 

Enligt en ny samtidsspaning så börjar människor allt mer söka sig ut i naturen för att låsa in mobilen där man kan vara långt borta från både ljus- och ljudföroreningar. 

Idag finns det färdigkonstruerade resmål för detta ändamål. Bland annat erbjuder företaget Unplugged enkla stugor på den brittiska landsbygden. När gästerna anländer ber man dem att lämna ifrån sig sina skärmar. 

– Alla våra vistelser är minst tre dagar, vilket är minimum den tid det tar att verkligen koppla ner sig från alla skärmenheter och faktiskt känna friheten av att vara utan mobilen. Efter en vistelse på Unplugged har gästerna mer energi, känner sig mer produktiva, avslappnade och mindre stressade, berättar Hector Hughes, medgrundare till Unplugged. 

En annan slags turism som börjat bli populär är så kallad överlevnadsturism. 

”Nästa steg är att inte bara lämna ifrån sig mobilen, utan att inte heller få någon mat eller tak över huvudet. Detta kallas ibland för överlevnadsturism. Semestergäster är villiga att betala, lika mycket som det kostar att bo på lyxhotell, för att lära sig bushcraft, vildmarkskunskaper, och sedan förvisas ut i närmsta djungel för att överleva” skriver GP.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS