News55

Test: Rätt mobil för seniorer

Välj rätt mobil när du blir äldre
Efter att ha testat 18 modeller rekommenderar Wirecutter två avancerade smartphones, en förenklad smartphone, en telefon för personer med demens eller minnesproblem och en enkel icke-smarttelefon.. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 01 maj 2024

Tidningen Wirecutter gjorde en större undersökning om äldre människors olika behov vid val av mobiltelefoner. Här följer en summering av en längre guide.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Behoven bland äldre personer varierar stort beroende på hälsa, minne och ålder. Wirecutter beslutade därför att intervjua olika grupper, bland annat personer i 70- och 80-årsåldern som var ivriga att få testa de senaste inom högmegapixelkameror, men även de som sökte enklare lösningar.

Efter att ha testat 18 modeller rekommenderar Wirecutter två avancerade smartphones, en förenklad smartphone, en telefon för personer med demens eller minnesproblem och en enkel icke-smarttelefon.

Alla modeller är utrustade med funktioner för säkerhet, hälsa och tillgänglighet som många äldre och vårdgivare kommer att uppskatta.

News 55 valde att fokusera på Apple iphone 15 och Google Pixel 8.

iPhone 15 – flest hälso och säkerhetsfunktioner

Av samtliga telefoner som Wirecutter testade för den här guiden har iPhone 15-serien flest hälso- och säkerhetsfunktioner.

Dit räknas krockdetektering (som automatiskt kontaktar räddningstjänst om man råkat ut för en en bilolycka) samt off-grid nödsignal-SOS via GPS. Den kopplar dig till räddningstjänst även om du inte är i närheten av ett mobien.

Det finns även en incheckningsfunktion som är tillgänglig via Messager-appen där familj eller vänner kan se om man anlänt säkert till slutdestinationen eller ej.

ANNONS
ANNONS

iPhone 15 Plus – ett strå vassare hjälpfunktioner

iPhone 15 Plus erbjuder ett antal funktioner och alternativ som hjälper människor att använda mobilens funktioner oavsett problem med syn, hörsel eller rörelse.

För de som har nedsatt syn: 
Displayen och textstorleken är justerbara så att man kan göra skärmen lättläslig. Och om man behöver kommunicera med någon annan som läser punktskrift kan man göra punktskriftsutskrifter genom röststyrning.

Rörelsestyrning:
Assistant touch kan justera hur telefonen svarar på svep, tryck och gester. Alternativ inmatning finns också – som röststyrning och extra tangentbord. 

Nedsatt hörsel- och talförmåga

Med personlig röstfunktion kan man skapa en syntetiserad röst som låter som sin egen för att kommunicera med andra. 

På samma sätt kan man genom Live Speech skriva vad man vill säga och få det uppläst i FaceTime eller i telefonsamtal. 

Man kan minimera bakgrundsljud i telefonen under mobilsamtal och få notiser om detektering av varningsljud – exempelvis om en brandvarnare utlöses eller en dörrklocka ringer – allt för att den som inte kan höra sådant ska kunna leva så säkert som möjligt i alla fall.

ANNONS

iPhone 15 Plus är kompatibel med många olika hörapparater, inklusive de som är gjorda speciellt för iPhone.

Google Pixel 8

Google Pixel 8 är en avancerad smartphone som erbjuder de flesta funktioner som Samsung Galaxy S23+ har, men till ett mycket lägre pris. Även om den har färre förinstallerade hälso- och säkerhetsappar än Galaxy S23+, kan man enkelt ladda ner alternativ från Google Play-butiken.

Säkerhetsappen på Pixel 8 låter andra spåra telefonanvändarens plats, vilket kan rädda liv i nödsituationer, men det finns även många andra säkerhetsfunktioner.

Schemalagda säkerhetskontroller skickar notiser till användaren som svarar med en bekräftelse på att allt är okej; annars delar telefonen användarens platsinfo med nödkontakter.

Denna Google-smartphone har också andra robusta säkerhetsfunktioner såsom krockdetektering för att automatiskt kontakta akut hjälp vid en olycka.

Nedsatt rörelseförmåga

Med switch access-funktionen i Google Pixel 8, kan man använda extern hårdvara, som exempelvis tangentbord eller annan enhett.

ANNONS

Knappar kan anpasas efter rörelser för bättre funktionsduglighet. Med Google Assistant kan man till exempel röststyra appar, skicka sms, ringa samtal och meddela nödkontakter; den ska enligt tester fungera bättre än Siri.

För personer med nedsatt synförmåga

Google Pixel 8 innehåller text-till-tal-funktioner med punktskriftsutskrift, liksom iPhone 15 Plus. Man kan även anpassa skärmen med varierad textstorlek och uppkoppling till externa enheter såsom tangentbord.

Google Assistant kan utföra många uppgifter genom röstkommandon. TalkBack ger hörbar feedback om dina handlingar, varningar och aviseringar.

Även om Pixel 8 inte har lika många tillgänglighetsalternativ som iPhone 15 Plus, erbjuder den flera nyckelfunktioner. Gå gärna in på Wirecutters kompletta guide för att läsa mer om de olika mobiltelefonerna som de rekommenderar.

Läs även:

Bevisat:Ingen hjärntumör av mobilen

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS