News55

Bojkotten som breddar smakerna – hela matkulturen ändras

bojkotten
Vissa har en förhoppning om att matbojkotten leder till att fler handlar från specialistbutiker och små affärer. (Foto: Canva)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 24 mars 2025Publicerad: 24 mars 2025

När bojkotten och dess följder analyseras är det inte bara kronor och ören som spelar roll. Hela matkulturen ändras när folk söker sig till mindre affärer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt DN:s matredaktör Elin Peters vittnar många små handlare, särskilt torghandlare och butiker med asiatiskt eller mellanösterninspirerat sortiment, om ett tydligt inflöde av nya kunder. 

Ofta handlar det om konsumenter som tillfälligt lämnar de etablerade matjättarna – men som samtidigt får upp ögonen för ett helt nytt utbud.

“Att hoppas på sänkta matpriser genom bojkotten är nog orealistiskt. Men den kan ändå förändra hur vi handlar mat på sikt”, skriver Elin Peters.

MISSA INTE: Skatteåterbäringen före påsk? Viktiga datum att hålla koll på

Från prisjakt till smakkarta

Det är inte första gången en bojkott får oväntade kulturella följder. 

Under 1990-talet ledde protester mot Frankrikes kärnvapenprov till en långvarig nedgång i försäljningen av franska viner i Sverige – till förmån för sydafrikanska, italienska och spanska alternativ. Franskt vin återtog aldrig sin tidigare dominans.

På samma sätt kan den pågående matbojkotten bana väg för en större mångfald i svenska matkassar. 

ANNONS

Där stormarknaderna ofta nöjer sig med en ”världsmatshylla” med ett slumpmässigt urval, erbjuder mindre specialbutiker ett rikt och genuint sortiment: 

Doftande knippen av färska örter, storpack oliver, fermenterad bönpasta och chilipasta med sting.

MISSA INTE: Tunnelbanepremiär under vatten – stationen i Hammarby kanal

ANNONS

En oväntad men välkommen bieffekt av bojkotten

Elin Peters hoppas att den som en gång vågat sig bort från Icas tomma mynta och in i en välsorterad asiatisk butik inte kommer vilja gå tillbaka.

Om bojkotten inte leder till billigare mat – kanske den i stället leder till bättre, mer varierad och smakrik mat. 

En utveckling som gynnar både konsumenten och det gastronomiska landskapet i stort.

Läs mer om ekonomi: 

ANNONS

Kent får fortfarande miljoner i lön – åtta år efter avskedet

Nio semestertips – för dig som vill ha sol och värme i sommar

Efter AP-fondernas miljardförlust – bokföringsbrott?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS
ANNONS