Helt undangömd och i stort sett totalt okänd - men nu har den här lilla svenska krogen fått en stjärna i Guide Michelin!
Gömda krogen i skogen får stjärna i Michelin
Mest läst i kategorin
Tre krogar i Sverige fick sin första stjärna i Guide Michelin i dag. Två i Stockholm, ganska välkända: Nour och Adam & Albin – och så en som ligger mitt i skogen, vid Nissan i Halland: Knystaforsen.
Nåja, okänd… en och annan finsmakare har redan hittat den här gömda pärlan, trots att den bara funnits i ett och ett halvt år. Matbibeln White Guide var där och skriver att en kväll på Knystaforsen “inte innehåller en tråkig sekund”. Här är guidens lyriska beskrivning av matupplevelsen på Knystaforsen:
Vi får en saltfrasig, flortunn fjärilsstruva gjord på separerad och rökt mjölk tillsammans med dansk snustorr ”champagne” gjord på äpple. Efter detta kommer bland annat en munsbit friterad renlav med älgtartar, ihåliga knäckebrödskvistar på maskros fyllda med fasanlevermousse, ett galet gott eldat flatbröd med smältande yoghurtvispat smör, en älskvärd sparrissoppa med gäddrom, följd av enrisdoftande göskinder och fint rosastekt dovhjort med halstrad nässla. Hela kalaset doftar skog, rök och eld – många av rätterna lagas just över öppen eld.
Avslutningen bjuder på ostar fån Skrea och härliga desserter, bl.a. “krabbelurer (en sorts plättar) av världsklass”.
Jag går in på Knystaforsens hemsida och ser att det fortfarande finns bord lediga i sommar. Förmodligen går de åt snabbt nu…