News55

Granskott och björkvodka i spännande gästspel

Artikelbild
Foto Jonas Ekströmer SCANPIX Kod 10030
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 jan. 2022Publicerad: 26 jan. 2022

Sugen på fjällripsmousse, granskott, terrin på ren och messmör, lapplandsblå ost med hjortron och kanske en liten björkvodka att skölja ner med? Spännande mat från Västerbotten gästspelar i Stockholm just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är exotiskt men ändå helsvenskt, det som serveras på Grand Hotel i huvudstaden under tre vinterveckor. Västerbottensgästspelet är en tradition som lyfter fram gammalt svenskt mathantverk kombinerat med moderna influenser. Värt att värna om och återupptäcka mitt i alla modevågor med sina trista dieter, torra kebaber, smaklösa pizzor och influgna fiskar från avlägsna träskmarker.

Här är det i stället råvaror “hemifrån” som nya generationers producenter och kockar förvandlar till rätter som överträffar det mesta av det vi importerar.

I Västerbotten har man bestämt sig för att ligga i täten i svensk gastronomisk utveckling. I länets “huvudstad” Umeå blomstrar krogscenen som aldrig förr.

-Under hösten öppnade ett 10-tal nya restauranger, med allt från norrländsk BBQ till västerbottnisk soulfood och vegetariska läckerheter på menyn. Under 2022 får matstaden ytterligare tillskott, bl a med en spektakulär takbar på det nya Clarion Hotel som öppnar vid Umeälven.

Det berättar Västerbottens matambassadör Ella Nilsson, som finns på plats på Grand fram till 6 februari och guidar besökarna genom länets mat- och dryckesattraktioner.

Jag ber henne rekommendera några nyheter:

Carpaccio på långbakad rotselleri med citruskräm och granskott. Varm mandelpotatisterrin med svamp, sotad och picklad schalottenlök och brynt smör. Mandelpotatissallad. Karamellmousse med lingonkräm på mandelbotten. Björkvodka från Umeå, Rålund Exclusive, blåbärsvin, från Idunn Wine i Norsjö Backens Lager(öl) Skellefteå.

Låter kul alltihop. Och bilden av det karga Norrland känns väldigt avlägsen…

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS