Kom kossan verkligen från andra sidan Atlanten, och hur var det egentligen med den glada rapsgrisen? Håll ut. Snart instiftas nya regler som ska göra det lättare för dig som konsument att välja. Åtminstone som köttätare på krogen.
Ny praxis på krogen – snart är saken biff
Mest läst i kategorin
Om saken är biff?
Jodå.
Från och med den 1 mars nästa år blir det nämligen obligatoriskt för krogar och storhushåll att informera sina gäster om vilket ursprungsland köttet på tallriken stammar från.
Det betyder att du som beställer en rätt med nötkött, griskött, lamm, get eller fjäderfä har rätt att ta del av den informationen om du önskar – antingen muntligt på begäran, eller skriftligt.
Allt för att du ska kunna göra mer medvetna val, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Gäller inte korv
Tanken är att regeln även ska vara enkel att följa för krögarens del, då gästinformationen ska utgå från de uppgifter som företag redan i dag får från sina leverantörer, enligt EU:s krav.
Undantaget är dock kött som ingår i sammansatta produkter, till exempel korv, eller kött som redan är värmebehandlat, som färdigstekta hamburgare.
Klart som korvspad, eller hur?
Läs mer om kött:
Så blir billiga köttet underbart mört. News55
Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.